KOM-systemet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Svenska KOM)
Hoppa till: navigering, sök

KOM-systemet vid det dåvarande Stockholms Datamaskincentral, QZ, var Sveriges första BBS. Tusentals datoranvändare över hela Sverige kunde diskutera med varandra och utbyta erfarenheter långt innan Internet nådde Sverige. Det startades 1978 och hade sin höjdpunkt 1987 med omkring 2000 användare, och togs ur drift 1990.

KOM-systemet utvecklades av Torgny Tholerus och Jacob Palme och drevs av den dåvarande universitetsdatacentralen i Stockholm, QZ.

Jacob Palme och Björn Carlsson utvecklade 1982 en koppling mellan KOM och det amerikanska Mailnet, som var en brygga för universitet att koppla sig till Internets föregångare Arpanet. Genom denna koppling kunde användare av KOM i Sverige utväxla e-post med Arpanet och delta i diskussionsgrupper via s.k. mailinglistor i Arpanet. Detta torde ha varit en av de allra första svenska kopplingarna till Internet.

KOM förekom först i media (som "FOAs hemliga databank QZ") när Aftonbladets datareporter Lars Olsson 1983 greps och dömdes till böter för dataintrång efter att ha hyrt ett par 17-åringar som skulle försöka bryta sig in på FOA och QZ i ett försök att följa filmen War Games som just haft Sverigepremiär.

En annan episod var när framtidsforskaren och samhällsdebattören Eskil Block 1988 fälldes för förtal av dokumentärfilmaren Maj Wechselmann på grundval av inlägg som hade gjorts på KOM-systemet 1985. Wechselmann gjordes uppmärksam på texterna av en annan KOM-användare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]