War Games

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För albumet av Grave Digger, se War Games (musikalbum).
War Games
(WarGames)
Genre Thriller
Regissör John Badham
Producent Harold Schneider
Manus Lawrence Lasker, Walter F. Parkes
Skådespelare Matthew Broderick
Ally Sheedy
Originalmusik Arthur B. Rubinstein
Produktionsbolag Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär 1983
Speltid 114 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

WarGames är en amerikansk långfilm från 1983. Filmen nominerades till tre Oscars.

Filmen har ett budskap som varnar för faran med ett datoriserat samhälle men även ett viktigare budskap: att ingen kunde vinna kalla kriget.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det verkliga NORAD, norra ingången

Filmen börjar med att personalen i en bunker på en amerikansk flygvapenbas får order att avfyra sina kärnvapenmissiler mot Sovjetunionen. Det hela visar sig vara ett test men en alltför stor del av personalen vägrar att avfyra missilerna. Avfyrningssystemet datoriseras av ett system som kallas WOPR, War Operation Plan Response.

I Seattle bor tonåringen David som hellre spelar datorspel eller hackar sig in i datasystem än bryr sig om att studera. Med skolkamraten Jennifer låter han sin dator ringa upp slumpvis valda telefonnummer inom ett spelföretags riktnummerområde. Efter att han har hittat ett telefonnummer med sitt modem tar han sig in i vad han tror är datasystemet hos spelföretaget och sätter igång och spelar ett nytt spel, Global Thermonuclear War. Men ingen vet att de har kopplat in sig hos WOPR vid den amerikanska militärens bas NORAD i Cheyenne Mountain utanför Colorado Springs och att man där tror att ett verkligt sovjetiskt anfall har startats.

Filmens inflytande[redigera | redigera wikitext]

Filmen har gett upphov till flera begrepp inom hacker-kulturen, bl a wardialing och defcon. Wardialing är att låta en dator ringa upp flera telefonnummer, i hopp om att hitta ett telefonnummer med ett lyssnande modem. Detta har sedan utvecklas till portskanning och wardriving. Defcon är en årligen återkommande crackingkonferens. Datorspelet Defcon inspirerades av WarGames.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Matthew Broderick, huvudrollsinnehavaren
  Matthew Broderick   –  David Lightman
  John Wood   –  Dr. Stephen Falken
  Ally Sheedy   –  Jennifer Mack
  Barry Corbin   –  General Jack Beringer

Se även[redigera | redigera wikitext]