Svenska kyrkans stiftsgårdar

Från Wikipedia

Svenska kyrkans stiftsgårdar avser Svenska kyrkans kursgårdar ägda av Svenska kyrkans stift. Det finns 17 sådana stiftsgårdar i Sverige.

En stiftsgård är en kyrklig institution etablerad som en mötesplats med logimöjlighet för främjande av frivilligt kyrkligt arbete inom stiftet som regionalt kyrkligt område.[1]

Stiftsgårdarna används både av Svenska Kyrkan vid olika arrangemang, som egna konferenser, personalutbildning, konfirmand- och ungdomsläger och annat, samt för externa arrangemang. De olika gårdarna har lite olika inriktning och erbjuder olika former av rekreation för sina gäster. De finns i hela landet och är alla samlade i en paraplyorganisation som heter Svenska Kyrkan Stifts- och Konferensgårdar, med egen webbplats.

Ordet stiftsgård används som samlingsnamn för gårdar med sinsemellan olika historia, ursprung och benämning. Med avseende på invigningsdatum är Åh stiftsgård i Göteborgs stift den första stiftsgården i Svenska kyrkan, som upprättades 1937. 1953 hade alla Svenska kyrkans stift åtminstone en stiftsgård.

I Finlands återfinns Lärkkulla stiftsgård i Borgå stift. Stockholms katolska stift har stiftsgården Marielund på Ekerö.

Stiftsgårdar[redigera | redigera wikitext]

Lägergårdar etc[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fredrik Santell, Stiftskyrkan kraftsamlar. Etableringen av Svenska kyrkans stiftsgårdar 1937-1953 (2018), s. 16.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Santell, Fredrik (2018). Stiftskyrkan kraftsamlar: etableringen av Svenska kyrkans stiftsgårdar 1937-1953. Skrifter / utgivna av Svenska kyrkohistoriska föreningen. II, Ny följd, [0491-6786] ; 76. Skellefteå: Artos. sid. 16. Libris blv1zgtg803b6jwl. ISBN 9789177770800