Sverigefinska Riksförbundet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sverigefinska riksförbundet
FörkortningSFRF
Bildad1957
TypNationell minoritet
PlatsSverige Sverige
Medlemmar11 600 (2016)
Officiella språkFinska

Sverigefinska riksförbundet (SFRF), fin. Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto (RSKL) är en organisation grundad 1957 öppen för alla sverigefinnar. SFRF samlar cirka 90 lokalföreningar i hela Sverige och har 11 600 medlemmar (december 2016).

SFRF:s huvuduppgifter är förutom att tillvarata den sverigefinska populationens rättigheter också att verka som en gemensam fritidsorganisation. Sedan starten har SFRF verkat som en paraplyorganisation för diverse föreningar och klubbar. Inom organisationen finns, förutom lokalföreningar, också flera parallellorganisationer. För pensionärer finns till exempel Sverigefinska Pensionärer (SFP). Dessutom finns Sverigefinska Amatörteaterförbundet (SFAT), Sverigefinska Idrottsförbundet och ett kvinnoförbund Sverigefinskt Kvinnoforum.

SFRF bedriver utbildnings- och studieverksamhet genom att bland annat anordna medlems-, funktionärs- och ledarutbildning samt genom att driva två egna folkhögskolor, Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda samt Axevalla folkhögskola.

Dessutom tog SFRF på sig rollen att sända TV Finland i det digitala TV-nätet i Mälardalsregionen efter att de analoga sändningarna lades ner. Sändningarna inleddes 12 mars 2007.

SFRF ger även ut en medlemstidning.

Förbundets osäkra framtid

Sveriges Radio Sisuradio rapporterade tidigare om att om utvecklingen fortsätter i samma fart kommer förbundet att ha halverats inom 20 år.

Medlemstappet beror dels på att äldre medlemmar försvinner på grund av åldern, men även att SFRF var dåliga på att involvera unga. Utan unga lyckas de inte säkra förbundets framtid.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]