Swainsön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lägeskarta
karta över Swainsön
Swainsön

Swainsön (samoanska Olosega, tokelauanska Olohega, engelska Swains Island) är en atoll i Polynesien i södra Stilla havet och tillhör Amerikanska Samoa.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Swainsön ligger cirka 300 kilometer norr om huvudön Tutuila och ca 177 km söder om Tokelau.

Ön har en areal om ca 1,51 km² med en omkrets på ca 13 km och omges av ett korallrev. Ön omsluter en lagun på ca 0.36 km² och i lagunens östra del finns en liten ö på ca 0,0076 km² (1). Lagunens vatten har sakteligen omvandlats från saltvatten till bräckt vatten.

Den högsta höjden är på endast 8 m ö.h. Förvaltningsmässigt utgör den privatägda ön ett eget distrikt inom Amerikanska Samoa.

Befolkningen uppgår till 37 invånare (2) där alla bor i öns enda ort Taulanga på öns västra del. Ön kan endast nås med fartyg då den saknar flygplats och lagunen är för liten för sjöflygplan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Samoaöarna beboddes av polynesier sedan 1000-talet f.kr..

Den portugisiske upptäcktsresanden Pedro Fernández de Quirós blev den 2 mars 1606 troligen den förste europé att besöka Swainsön (2) och som då namngav den "Isla de la Gente Hermosa" ("De vackra människornas ö"). Kort därefter i början på 1600-talet invaderades ön av Fakaofos krigare och då dödades troligen alla männen och kvinnorna rövades bort från ön (2).

Någon gång före 1840 besökte sedan den amerikanske kaptenen W.C. Swains med valfångstfartyget "George Champlan" ön. Han berättade om ön för Commodore Charles Wilkes och Captain William H. Hudson, ledarna för den amerikanska "United States Exploring Expedition" (USA:s Stillahavsexpedition). Den 31 januari 1841 anlände sedan kapten Hudson med fartyget "Peacock" till ön dock utan att kunna landstiga, ön namngavs då Swains Island och den verkade obebodd vid denna tid(4).

Vid samma tid anlände en brittisk äventyrare kallad Captain Turnbull till Apia och hävdade att han var den förste att upptäcka ön och därmed hade äganderätt. Han sålde ön till den amerikanske Eli Hutchinson Jennings Sr. Jennings var gift med Mere, en samoansk kvinna, och tillsammans anlände de till ön den 13 oktober 1856 för att starta ett nytt liv (5). Ön har varit i familjens ägo sedan dess.

1907 ställde Storbritannien krav på ön som del i Gilbertöarna och krävde skatt av Jenningsfamiljen. Jennings Jr. vände sig då till "U.S. Department of State" (USA:s utrikesdepartement) för att få saken prövad då familjen ansåg sig vara amerikanska undersåtar. 1909 erkände Storbritannien USA:s överhöghet över ön.

Den 4 mars 1925 annekterade USA ön och införlivade den i Amerikanska Samoa, den privata äganderätten kvarstannade dock hos Jenningsfamiljen.

1953 utbröt oroligheter bland arbetarna på ön som krävde större rättigheter och Jenningsfamiljen förvisade då 56 anställda med familjer från ön. Därefter grep Amerikanska Samoas guvernör in genom att fortsatt erkänna Jenningfamiljens äganderätt till ön samtidigt som man krävde en lokal församling som skulle säkra de anställdas rättigheter. Sedan 1954 har Swainsön en representant i "Fono" (Amerikanska Samoas lokala parlament).


I februari 2005 drabbades ön hårt av cyklonen Percy med stor förstörelse som följd.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Den 25 mars 1981 erkände även Nya Zeeland USA:s suveränitet över Swainsön trots att den geografiskt och kulturellt tillhör Tokelau. Tokelau som strävar efter oberoende gör dock fortsatt anspråk på ön (6).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]