Swimrun

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Swimrun är en sport där utövaren växlar mellan simning och löpning utan att stanna.

Skorna behålls på under simsträckorna och våtdräkten är på under löpningen. Det som kännetecknar swimrun är att den sker utomhus, den har mer än en simsträcka och mer än en löpsträcka. Simningen sker i öppet vatten och den utrustning och de hjälpmedel utövaren har i starten bärs med hela vägen till mål. Flythjälp större än 100×60 centimeter är inte tillåten men paddlar, fenor, dolme eller liknande hjälpmedel är tillåtet så länge utövaren bär det med sig från start till mål.

Swimrun kan också utövas utan skor (till exempel under de längsta simsträckorna väljer många att ta av sig skorna) och utan våtdräkt. Det finns många swimruntävlingar där våtdräkt inte är något krav. Det finns inte heller något gemensamt synsätt på vilken utrustning som tillåts eller inte tillåts, utan det varierar mellan olika arrangemang, på vissa tillåts paddlar, fenor, mm medan på andra tävlingar tillåts inga hjälpmedel.

Swimrun tillhör inte något idrottsförbund, så det finns inga svenska mästerskap, nordiska mästerskap eller europiska mästerskap. Däremot anordnas flera tävlingar i Sverige bland andra Ö till Ö i Stockholms skärgård som betraktas som ett världsmästerskap[1], Öloppet i Göteborgs södra skärgård och Ångaloppet i Södermanland.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ÖtillÖ”. http://otilloswimrun.com/races/otillo/. Läst 16 augusti 2017.