Sylte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sylte är en stadsdel med 3 000 invånare i Trollhättans södra utkant, 4 km från centrala staden.

Sylte bebyggdes under tidigt 1970-tal ("miljonprogrammet"), huvudsakligen med flerfamiljshus, men även en del radhuskvarter finns, samt en centrumanläggning med offentlig och kommersiell service. Det mest kända landmärket var en gångbro där Lukas Moodyson spelade in scener till filmen Fucking Åmål. Även stadsdelens högstadieskola figurerar i samma film. Kända Syltebor är få men den finske landslagsskidåkaren Mika Myllylä har bott här samt musikerna Pär Mauritzson från Cirkus Miramar och Leif Jordansson som bland annat spelat med Lars Demian.

Humlan är ett bostadsområde på Sylte i södra Trollhättan. Husen är i huvudsak trevånings flerfamiljshus byggda i slutet av 1960-talet av det kommunala bostadsbolaget Eidar.

Den 14 oktober 2021 meddelade Sveriges polismyndighets nationella operativa enhet (NOA) att de har uppgraderat Trollhättans stadsdelar Sylte, Kronogården och Lextorp från utsatta stadsdelar till riskområden. Det är den näst högsta nivån av tre nivåer.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kronogården räknas nu som riskområde, TTELA. Publicerat 14 oktober 2021. Läst 1 november 2021.
  2. ^ Kronogården klassas upp som riskområde – läget alarmerande, Sveriges Radio. Publicerat 14 oktober 2021. Läst 1 november 2021.