Täckvävarspindlar

Från Wikipedia
Version från den 10 mars 2013 kl. 14.53 av Innocent bot (Diskussion | Bidrag) (Bot tar bort 18 gamla iw-länkar som är dubbletter av de som numer finns på Wikidata)
Täckvävarspindlar
En hona av arten Linyphia hortensis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljTäckvävarspindlar
Linyphiidae
Vetenskapligt namn
§ Linyphiidae
AuktorBlackwall, 1859
Utbredning
Utbredningsområde i grönt
Hitta fler artiklar om djur med

Täckvävarspindlar (Linyphiidae) är en stor familj av spindlar som innehåller över 4 300 beskrivna arter världen över. Mattvävarspindlar är ett annat namn som har använts om familjen, men det används numera för en ingående underfamilj, Linyphiinae (som även kallas taknätspindlar). Andra underfamiljer utöver Linyphiinae är Erigoninae (dvärgspindlar), Dubiaraneinae, Leptyphantinae, Micronetinae och Mynogleninae.

Kännetecken

Täckvävarspindlar är mycket variabla i utseende och teckning, men de flesta arter är mycket små, med en kroppslängd på omkring 1,5 till 3 millimeter.

Utbredning

Familjen är en av de största spindelfamiljerna efter hoppspindlarna och har en världsvid utbredning.

Levnadssätt

Nät av arten Linyphia hortensis
Neriene emphana

Täckvävarspindlar spinner karakteristiskt horisontella, närmast mattliknande eller baldakinliknande nät i gräset på ängar eller i ört- och buskskiktet i skogar. Ovanför detta tätare vävda skikt finns en glesare konstruktion av trådar. När en insekt flyger emot dessa faller den ner i nätet och spindeln, som oftast väntar under eller i utkanten av nätet, rusar då fram för att fånga den.

De unga spindlarna kan förflytta sig långa sträckor genom att spinna så kallade flygtrådar. Denna består av en enda mycket lång silkestråd och det behövs bara lite vind för att spindeln skall bäras upp i luften. På så sätt kan de unga spindlarna sprida sig till nya platser. Detta kallas för ballongflykt. Ibland kan även fullvuxna spindlar förflytta sig på detta sätt, särskilt hanar som söker efter honor.

Referenser

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven. Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1980. ISBN 91-534-0580-3

Externa länkar