Tännforsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tännforsen, sommar.
Tännforsen, vinter.

Tännforsen är ett vattenfall beläget i Åre kommun i västra Jämtland. Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter.[1] Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på ca 1 560 kvadratmeter.[2]

Tännforsen är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och är ett av Jämtlands få outbyggda vattenfall. Forsen hotades av kraftverksutbyggnad, främst under 1940-talet, men räddades genom den kraftfulla folkopinionen mot exploateringen. Idag är Tännforsen klassat som ett Natura 2000-område.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Fallet utgör en del av Indalsälven och förbinder sjöarna Tännsjön (ovan fallet) och Östra Noren (nedan fallet). Mängden vatten som forsar fram varierar kraftigt mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under andra halvan av maj, då 200-400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke varje sekund. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en isskrud. Det största vattenflöde som uppmätts under 1900-talet är över 800 kubikmeter per sekund. Det var under vårfloden 1995.

Natura 2000-område[redigera | redigera wikitext]

Området kring Tännforsen har en för länet ovanlig natur. Det är i huvudsak tack vare den höga och jämna luftfuktigheten Tännforsen ger som man kan hitta så speciella växt- och djurarter i det omgivande området. De två viktigaste grupperna är lavar och mossor, men även en grupp kortvingar, en typ av skalbaggar, är knutna till denna typ av miljö. I området runt Tännforsen kan man hitta organismer vars närmaste släktingar normalt hittas i oceaniska tempererade eller boreala skogar med mycket hög och jämn luftfuktighet. En grupp av oceaniska lavar som finns vid Tännforsen bildar ett växtsamhälle som kallas för lunglavsamhälle. Det säregna är att vid Tännforsen finns detta lavsamhälle inte bara på lövträd, som är det normala, utan även på granar. Inom området har man funnit inte mindre än 21 rödlistade trädlevande lavar, och hela området är en naturtyp som är hotad i hela Europa.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ tännforsen i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 22 mars 2017.
  2. ^ "Vattenfallet". Tannforsen.com. Läst 8 juni 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]