T-shirt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En t-shirts form påminner om bokstaven T.

T-tröja eller T-skjorta på svenska, eller T-shirt på engelska, är en tröja vars form liknar bokstaven T eftersom ärmarna går ut från kroppen i rät vinkel. Plagget är ofta gjort i bomull och är normalt kortärmat.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till t-tröjan är inte helt klarlagt. Sannolikt utvecklades den dock som undertröja för amerikanska armén, inspirerad av de bomullströjor som europeiska soldater använde under första världskriget. Under andra världskriget blev t-shirten en del av den amerikanska militärens standardklädsel, och många veteraner syntes bära t-shirts i kombination med armébyxor.[1] Exempel på T-tröja med tryck finns belagda från 1940-talet och de blev mer vanligt förekommande från 1950-talet.

Som annonstavla[redigera | redigera wikitext]

T-tröjor används förutom som plagg även för att sprida budskap. Som profilvara finns de med oändliga variationer av tryck med slagord och logotyper samt delas ut till anställda eller i reklamsyfte. Det finns även möjligheter att beställa t-tröjor med egengjort tryck i upplagor ned till ett enda exemplar. Det är också vanligt att använda t-tröjor som arbetskläder, och plagget kombineras då ofta med ett förkläde samt keps eller snibb.

Egenproduktion av märkningen är möjlig med vanlig hemdator och specialladdad skrivare. Om det färdigkomponerade påtrycket är osymmetriskt, måste det spegelvändas, vilket i ett någorlunda modernt ritprogram är lätt gjort. När utskriften är klar läggs papperet på den otryckta T-tröjan, och mönstret smältes fast på tyget med ett vanligt strykjärn.

Exempel på mått[2][redigera | redigera wikitext]

T-tröja för damer[redigera | redigera wikitext]

Mått (cm) S/M L/XL
Övervidd 78 88
Längd 65 68

Som jämförelse traditionell damtröja[redigera | redigera wikitext]

Mått (cm) S M >L
Övervidd 84 88 92
Ärmlängd
(från ryggmitt)
4 76 78
Längd 56 58 60

Källa[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ From Marlon Brando to Kendall Jenner, 27 of the Best Classic White T-Shirts Ever” (på engelska). Vogue. https://www.vogue.com/article/best-classic-white-t-shirts-of-all-time. Läst 27 februari 2018. 
  2. ^ ICA-Kuriren nr 15, 1999, sida 67

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]