TED (konferens)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Ted
TED:s logotyp
Bill Clinton håller föredrag vid TED år 2007.

TED (Technology, Entertainment, Design – teknologi, underhållning, formgivning) är en årlig tvärvetenskaplig konferens i USA som definierar sitt tema som "idéer värda att sprida" ("ideas worth spreading"). I samband med konferensen hålls ett antal föredrag med oftast kända och högprofilerade föredragshållare kallade TED Talks.

Bland annat Jane Goodall, Freeman Dyson, Bill Gates, Billy Graham, Bono, Sergey Brin, Larry Page, Richard Dawkins, Jimmy Wales, Al Gore, Temple Grandin och svenskarna Trita Parsi och Hans Rosling har hållit föredrag vid TED. Alla föredrag videofilmas och läggs sedan upp på Internet.

Konferensen grundades 1984, och har hållits årligen från 1990. Fram till 2008 hölls den i Monterey, Kalifornien, men sedan 2009 är platsen Long Beach, Kalifornien för att få rum med ett ökat antal deltagare. TED har också en årlig systerkonferens, TED Global, som hålls på varierande platser utanför USA.

TEDx[redigera | redigera wikitext]

I en anda av idéer värda att sprida har TED skapat ett program som heter TEDx. TEDx är ett program för lokala, självorganiserade evenemang som samlar människor att dela en TED-liknande upplevelse.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]