Taha Yassin Ramadan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Taha Yassin Ramadan, 1998.

Taha Yassin Ramadan al-Jizrawi (arabiska: طه ياسين رمضان الجزراوي), född 22 februari 1938, död 20 mars 2007, var en irakisk politiker, Iraks viceprecident.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Det finns väldigt lite vetskap om hans familjs bakgrund. Det lilla man vet är bl.a. att han föddes i Mosul, i norra Irak och han att studerade vid Militärhögskolan i Bagdad. Det var också där han kom i kontakt och gick med i Baathpartiet (1956). Saddam Hussein, som också var med i partiet, och Ramadan blev där goda vänner och efter att Baathpartiet fick större inflytande, omkring 1968, tilldelades han posten som en av cheferna för den kommande revolutionen. Med åren blev Baathpartiet starkare, och runt 1979, samma år som Saddam Hussein tog över som partiledare och president för Irak, hade medlemsantalet ökat till en miljon, jämfört med 1968 då det fanns ca 5000 medlemmar. 1991 blev Ramadan utnämnd till Iraks vicepresident under Saddam Hussein. Dessförinnan hade han haft uppdrag som finansminister och industriminister. Tvärtemot många andra män och kvinnor i regeringen var han inte släkt med Saddam Hussein.

Iran–Irak-kriget[redigera | redigera wikitext]

Ramadan stödde Saddam Husseins åtta år långa krig mot Iran. 1983 uppmanade Ramadan Iraks befolkning av donera smycken och besparingar för att hjälpa Irak. Det sas att allt som donerades skulle ges tillbaka, i form av pengar, efter krigets slut. Inget återlämnades.

Tvivlet mot FN[redigera | redigera wikitext]

När debatten om huruvida Irak hade massförstörelsevapen anklagade Ramadan FN att amerikanska och israeliska styrkor var spioner. Han hotade att skjuta ner de allierades inkommande flyg på irakiskt luftrum.

Tillfångatagandet och domen[redigera | redigera wikitext]

Efter Saddam Husseins fall flydde Ramadan till Mosul, och greps där den 13 augusti 2003. Den sista november samma år anklagades han för delaktighet i folkmordet på 148 shiiter under 1980-talet. Samma brott som Saddam Hussein blev anklagad och dömd till döden för. Ramadan blev först dömd till livstids fängelse, men veckan efter ändrade domstolen sitt beslut och den 12 februari 2007 dömdes han till döden. Domen verkställdes 20 mars 2007.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]