Taktil massage

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Taktil massage är en svensk massagemetod som består av en mjuk, följsam beröring. Den skiljer sig från annan massage eftersom man inte knådar och arbetar med musklerna.

Enligt företrädarna kan den taktila massagen ge smärtlindring, avslappning och välbefinnande genom att stimulera utsöndring av hormonet oxytocin.[1][2]. Forskaren Dan Larhammar har dock ifrågasatt huruvida det finns vetenskapligt stöd för att massage leder till att hormonet oxytocin frisätts.[3] Eftersom massagemetoden är relativt ny som vårdform så finns det inte så mycket underliggande forskning på dess effekter. Dock har det på senare år startas flera forskningsprojekt för att undersöka de positiva följderna av taktil massage, varav vissa har funnit att massagen har ett inflytande på kroppens oxytocinutsöndring.[4]

Taktil massage har använts i vården av patienter med stroke, som palliativ vård av cancersjuka, i behandlingen av ungdomar med anorexia nervosa och för kvinnor i förlossningens latensfas.[5]

Taktila sinnet[redigera | redigera wikitext]

Det taktila sinnet, som ligger i läderhuden, utvecklas tidigt i fosterutveckling och täcker tidigt embryot långt innan andra organsystem har börjat fungera. Det taktila sinnet innehåller receptorer för beröring, värme, kyla, smärta samt tryck och vibrationer. Hjärnan, huden och nervsystemet utvecklas ur ektodermet i det embyonala stadiet. Muskler kommer från mesodermet och matspjälkning med lever och lungor ur endodermet.[6]

Det taktila sinnet är ett av åtta sinnesorgan som organiserar intryck via det sensomotoriska nervsystemet till hjärnan. Fem sinnesorgan organiserar intryck från omvärlden: Det taktila sinnet, hörselsinnet, synsinnet, luktsinnet och smaksinnet. Tre sinnesorgan organiserar intryck från den inre världen hos människan: Led- och musklesinnet, Vestibularis med balanssinnet, rörelsesinnet och gravitationssinnet samt det viscerala systemet som lämnar intryck till hjärnan från inre organ såsom tarm och blåsa samt blodkärl. Man räknar med att ca 2 miljoner intryck per sekund kommer via dessa sinnen till hjärnan. Och det tar ca 0,1 sekunder för ett intryck att nå hjärnan, utom för beröringsreceptorn som på 0,1 sekunder har bildat ett hormon som är mätbart[källa behövs].

Beröringsreceptorn med sin snabbhet samordnar det övriga nervsystemet och generellt kan man säga att brist på beröring ger en sämre samordning av det övriga nervsystemet. Se Sinnenas Samspel av Jean Ayres[specificera källa]. Vid sjukdom eller funktionshinder ökar behovet av beröring och här kan taktilterapi vara en väg att ersätta bortfall av beröring.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lina Strandberg (23 mars 2004). ”Ömsint beröring får kroppen att jubla”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/insidan/omsint-beroring-far-kroppen-att-jubla/. 
  2. ^ Lina Strandberg (25 mars 2004). ”Händer som kan ge patienter lugn och lindring”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/insidan/hander-som-kan-ge-patienter-lugn-och-lindring/. 
  3. ^ Niklas Skeri (13 mars 2008). ”Massageteori ifrågasätts”. Upsala Nya Tidning. Arkiverad från originalet den 14 mars 2008. https://www.webcitation.org/5WJI3HgU2?url=http://www2.unt.se/avd/1%2C1786%2CMC%3D1-AV_ID%3D732938%2C00.html?from=read_more.  ()
  4. ^ Anders Olsson (8 maj 2009). ”Nya rön talar för nyttan med taktil massage”. Tidningen Vårdfacket. https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2009/5/Nya-ron-talar-for-nyttan-med-taktil-massage/. 
  5. ^ Solens Hand (17 oktober 2009). ”Artiklar om taktil massage”. http://www.solenshand.se. Läst 17 oktober 2009. 
  6. ^ Beröring i vård och omsorg", Gunilla Birkestad ISBN 91-973668-0-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]