Tamarillo

Från Wikipedia
Tamarillo
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPotatisordningen
Solanales
FamiljPotatisväxter
Solanaceae
SläktePotatissläktet
Solanum
ArtTamarillo
S. betaceum
Vetenskapligt namn
§ Solanum betaceum
AuktorCav.
Tamarillofrukter
Tamarillofrukter

Tamarillo, eller trädtomat, (Cyphomandra betacea[1] eller Solanum betaceum) är en växt som tillhör samma familj som potatisen och tomaten, d.v.s. Solanaceæ[1]. Artepitet i det vetenskapliga namnet är latin för "liknande en rödbeta". Det syftar på fruktens färg.[2]

Tamarillo är inhemsk i de sydamerikanska Anderna, men den har under senare tid införts till ett flertal länder och kan sägas vara en subtropisk växt. Träder har hjärtformade blad, doftar obehagligt och blir cirka 6 meter högt[1].

Frukten är äggstor och spetsig i båda ändarna.[1] Färgen hos mindre mogna exemplar är orangegul, men övergår vid mognaden till mörkröd eller till och med mörkt purpurröd. Artens frön har en svart färg.[2] Skalet är något beskt till smaken, varför den ofta äts skalad - skållad.

Själva frukten smakar som en blandning av kiwi och tomat – mycket syrlig, men samtidigt söt.

Det finns uppgifter att vissa människor är allergiska mot frukten och drabbas av kräkningar ett fåtal minuter efter intagandet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”trädtomat - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/tr%C3%A4dtomat. Läst 9 september 2018. 
  2. ^ [a b] Small, Ernest (2011). ”Tree Tomato”. Top 100 Exotic Food Plants. CRC Press. sid. 571 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]