Taṇhā

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tanha)
Hoppa till: navigering, sök

Taṇhā (Pali; Sanskrit: tṛṣṇā, även trishna) är en buddhistisk term som bokstavligen betyder "törst" och är vanligen översatt som begär eller önskan. Inom buddhismen så är taṇhā definierat som begär efter att hålla fast till njutbara upplevelser, att vara separerad från smärtsamma eller obehaliga upplevelser, samt för neutrala upplevelser eller känslor att inte minska. Buddhismen identifierar taṇhā som en självcentrerad typ av begär som är baserad på ignorans. Denna typer av begär sätts i kontrast mot hälsosamma typer av begär som begär efter att hjälpa andra, eller att följa Buddhismens väg. I Buddhas första lära om de fyra ädla sanningarna, så identifierar Buddha taṇhā som principiell orsak i uppkomsten av dukkha (lidande, oro, obehag).

Typer[redigera | redigera wikitext]

Buddha identifierade tre typer av taṇhā:

Kama-tanha[redigera | redigera wikitext]

Kama-tanha (känslobegär): begär efter sinnliga objekt som skapar njutbara känslor, eller begär efter sinnlig njutning.

Walpola Rahula beskriver taṇhā som inte bara begär efter sinnliga njutningar, rikedom och makt, men även "begär efter, och fasthållning till, idéer och ideal, åsikter, teorier, uppfattningar och tro (dhamma-taṇhā)."

Bhava-tanha[redigera | redigera wikitext]

Bhava-tanha (begär efter att bli): begär efter att vara någonting, att förenas med en upplevelse. ("Det är bhava-tanha - begär efter beröm och framgång") [1]

Ajahn Sucitto säger: "Denna törst att bli något får att att försöka nå ut till vad som inte är här. Så vi förlorar vår inre balans som låter oss urskilja en här-och-nu-uppfyllelse i oss själva".

Vibhava-tanha[redigera | redigera wikitext]

Vibhava-tanha (begär efter att inte vara): begär efter att inte uppleva världen och att inte vara någonting; att vara separerad från smärtsamma känslor. Dalai Lama säger: Begär efter "förstörelse är en önskan att vara separerad från smärtsamma känslor".

Effekt[redigera | redigera wikitext]

Enligt Buddha så härstammar alla problem i världen, från personliga problem till stora krig mellan länder, från denna själviska "törst".

Förintelse av Tanha[redigera | redigera wikitext]

Enligt Buddhismens lära så kan man förinta taṇhā genom att följa den ädla åttafaldiga vägen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Hela artikeln är översättning från engelskspråkiga Wikipedia,

  1. ^ Buddhanet