Tanimbarkakadua

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tanimbarkakadua
Status i världen: Nära hotad[1]
Cacatua goffiniana - Palmas del Mar PR - Pterocarpus Forest IMG 2335.jpg
Frilevande tanimbarkakadua fotograferad på Puerto Rico
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPapegojfåglar
Psittaciformes
FamiljKakaduor
Cacatuidae
SläkteCacatua
ArtTanimbarkakadua
C. goffiniana
Vetenskapligt namn
§ Cacatua goffiniana
Auktor(Finsch, 1863)
Synonymer
Goffins kakadua
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tanimbarkakadua[2] (Cacatua goffiniana) är en fågel som ingår i familjen kakaduor.[3] Den är endemisk för Bandasjön i Indonesien och är den till storleken minsta kakaduan.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tanimbarkakadua är den minsta av alla kakaduor. Den väger i genomsnitt omkring 350 gram och är omkring 31 centimeter lång. Hannar och honor är lika i utseendet. Liksom andra kakaduor har den en höj- och sänkbar tofs på huvudet. Den har vit fjäderdräkt med några rosaaktiga fjädrar mellan den ljusgråa näbben och ögonen och på undersidan av tofsfjädrarna. Undersidan av ving- och stjärtfjädrarna har en gulaktig ton. Ögonen är bruna till svarta.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket tillsammans med skogsskövlingar har resulterat i att de kategoriseras som nära hotade av internationella naturvårdsunionen IUCN.[1] Handel med tanimbarkakadua är begränsad av CITES. Den är listad i CITES appendix 1, vilket innebär att handel med viltfångade fåglar är olaglig, utom i undantagsfall då särskild licens finns. Handel med fåglar som avlats i fångenskap är tillåten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2016 Cacatua goffiniana Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 2016-12-10.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2016-11-10
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Goffin's Cockatoo, 10 juli 2006.