Tanimbarkakadua

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tanimbarkakadua
Status i världen: Nära hotad[1]
Cacatua goffiniana -in tree-6.jpg
Frilevande tanimbarkakadua
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPapegojfåglar
Psittaciformes
FamiljKakaduor
Cacatuidae
SläkteCacatua
ArtTanimbarkakadua
C. goffiniana
Vetenskapligt namn
§ Cacatua goffiniana
Auktor(Finsch, 1863)
Synonymer
Goffins kakadua
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tanimbarkakadua[2] (Cacatua goffiniana) är en fågel som ingår i familjen kakaduor.[3] Den är endemisk för Bandasjön i Indonesien och är den till storleken minsta kakaduan.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tanimbarkakadua är den minsta av alla kakaduor. Den väger i genomsnitt omkring 350 gram och är omkring 31 centimeter lång. Hannar och honor är lika i utseendet. Liksom andra kakaduor har den en höj- och sänkbar tofs på huvudet. Den har vit fjäderdräkt med några rosaaktiga fjädrar mellan den ljusgråa näbben och ögonen och på undersidan av tofsfjädrarna. Undersidan av ving- och stjärtfjädrarna har en gulaktig ton. Ögonen är bruna till svarta.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket tillsammans med skogsskövlingar har resulterat i att de kategoriseras som nära hotade av internationella naturvårdsunionen IUCN.[1] Handel med tanimbarkakadua är begränsad av CITES. Den är listad i CITES appendix 1, vilket innebär att handel med viltfångade fåglar är olaglig, utom i undantagsfall då särskild licens finns. Handel med fåglar som avlats i fångenskap är tillåten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2016 Cacatua goffiniana Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 10 december 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2016-11-10
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Goffin's Cockatoo, 10 juli 2006.