Tanimbarkakadua

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tanimbarkakadua
Status i världen: Nära hotad
Cacatua goffiniana.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Papegojfåglar
Psittaciformes
Familj Kakaduor
Cacatuidae
Underfamilj Cacatuinae
Släkte Cacatua
Undersläkte Licmetis
Art Tanimbarkakadua
C. goffiniana
Vetenskapligt namn
§ Cacatua goffiniana
Auktor (Finsch, 1863)
Synonymer
Goffins kakadua
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tanimbarkakadua (Cacatua goffiniana) är en fågel som ingår i familjen kakaduor. Den är endemisk för Bandasjön i Indonesien och är den till storleken minsta kakaduan.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tanimbarkakadua är den minsta av alla kakaduor. Den väger i genomsnitt omkring 350 gram och är omkring 31 centimeter lång. Hannar och honor är lika i utseendet. Liksom andra kakaduor har den en höj- och sänkbar tofs på huvudet. Den har vit fjäderdräkt med några rosaaktiga fjädrar mellan den ljusgråa näbben och ögonen och på undersidan av tofsfjädrarna. Undersidan av ving- och stjärtfjädrarna har en gulaktig ton. Ögonen är bruna till svarta.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket, tillsammans med skogsskövlingar, har resulterat i att de numera är utrotningshotade. Handel med Tanimbarkakadua är begränsad av CITES, eftersom fågeln är utrotningshotad i vilt tillstånd. Den är listad i CITES appendix 1, vilket innebär att handel med viltfångade fåglar är olaglig (utom i undantagsfall då särskild licens finns). Handel med fåglar som avlats i fångenskap är tillåten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Goffin's Cockatoo, 2006-07-10.