Hoppa till innehållet

Tanzi-Bäri-Polka

Från Wikipedia

Tanzi-Bäri-Polka, op. 134, är en polka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 15 juli 1853 i Wien.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Titeln på polkan syftar på de dansande björnar som förr var ett vanligt uppvisningsnummer på marknader, cirkusar och nöjesfält alltsedan medeltiden. I Wien var de kända och bekanta för praktiskt taget alla barn i mitten av 1800-talet. Den 15 juli 1853 underhöll Johann Strauss den yngre sin publik i Volksgarten med det första framförandet av sin nya polka Tanzi-Bäri-Polka. Musiken imiterar rörelserna hos de dansande björnarna och i triosektionen hörs till och med några björnvrål från trombonerna.

Polkan var tillägnad grevinnan Juliana Batthyány, född grevinnan Apraxin, och en av de mer färgstarka personligheterna i kejsardömets Wien. Hennes många skandaler var mångomtalde och det är inte alltför långsökt att anta att Strauss såg grevinnan som björnledaren med sina många män som villiga och dansanta björnar.

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 3 minuter och 41 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 41) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 2 på CD nr 13.