Tarkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tarkan, Wien, 23.06.2006

Tarkan, egentligen Tarkan Tevetoğlu, född 17 oktober, 1972 i Alzey, Tyskland, är en turkisk musiker.

Tarkan är en av de mest kända musikerna i Turkiet. Hans skivor säljer i flera miljoner exemplar. Han är också känd i övriga Europa och USA, speciellt för låten Şımarık, vilken Holly Valance gjorde cover på efter att Sezen Aksu sålde rättigheterna till den.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Tarkan föddes i Alzey, västra Tyskland, till Ali och Neşe Tevetoğlu. Namnet Tarkan sägs härröra från en gammal turkisk kung eller titel, vilket betyder djärv och stark. Under 2009 upptäcktes att hans mellannamn och hans förnamn är Hüsamettin, vilket betyder "svärd av tro".

Hans föräldrar var en del av generationen av turkiska invandrare som kom till västtyskland under det landets ekonomiska boom. Hans fars föräldrar har ett dekorerat militärt förflutet som krigsheltar som kämpade i de ottomanska arméerna i den rysk-turkiska krigen.

Tarkan har tre stycken syskon som heter Adnan, Gülay och Nuray från sin mammas första äktenskap, och en bror, Hakan och syster, Handan från hennes äktenskap med sin far. Även om Tarkan uppvuxen i Alzey fram till 13 års ålder bestämde sig hans far Ali om att flytta familjen tillbaka till Turkiet år 1986. Hans far dog av en hjärtattack 1995 vid 49 års ålder och begravdes i sin hemby Rüzgarlı Köy , [behövs] i det turkiska distriktet Ikizdere i Rize-provinsen i turkiska Svarta havsområdet. Hans mor giftes senare med en arkitekt, Seyhun Kahraman. Tarkan har nära band med sin familj i Turkiet och Tyskland. Annat än hans inhemska turkiska, talar han engelska flytande. Trots att han fortfarande förstår tyska talar han lite, främst för att han har bott i USA och Turkiet under de senaste 20 åren.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]