Technology Nexus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nexus (Technology Nexus AB) är ett svenskt företag för produkter och lösningar inom datasäkerhet. Företaget erbjuder produkter inom utgivning av certifikat och hantering av nyckelbärare (Nexus Certificate Manager och Nexus Credential Manager), kontroll av giltighet för certifikat (Nexus OCSP Responder), klienter för signering och autentisering i webbläsare (Nexus Personal, samt på uppdrag för BankID, BankID Säkerhetsprogramvara), för införande och hantering av signaturer i webbapplikationer (PortWise Validation Server och PortWise Signature Gateway) samt för identitets- och åtkomsthantering (PortWise Access Manager och PortWise Authentication Server). Företaget erbjuder också sina produkter som hostade tjänster. Nexus har huvudkontor i Liljeholmen i Stockholm, men finns representerat i flera europeiska länder, Asien och USA. Företagets huvudsakliga marknad är Norden och Tyskland, men har flera högprofilkunder i Asien och USA.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nexus grundades 1984 i Uppsala som en del av Upnod. Företaget förvärvade under början 2000-talet flera produktverksamheter, bland annat PKI-verksamheten från SmartTrust (det tidigare iD2 Technologies). Verksamheten renodlades till IT-säkerhet, och 2007 avyttrade man IT-säkerhetskonsultverksamheten till Cybercom Group för att fokusera på produktverksamheten. 2010 förvärvade man identitets- och åtkomsthanteringsföretaget PortWise. 2012 förvärvade Nexus det svenska I&AM företaget Cortego, tyska vps som är inriktat på personalisering och PAS Card som vid tidpunkten var ledande i Sverige inom fysisk säkerhet. 2013 förvärvades tyska företaget Intraproc.

Företagets PKI-verksamhet etablerades 1996 som ett dotterbolag till AU-System, iD2 Technologies (senare SmartTrust), innan det köptes av Nexus. Utgivningsprogramvaran användes bland annat av de första publika certifikatsutgivarna, Nordbanken (sedermera Nordea) och Posten. Utgivningssystemet belönades med Europeiska IT-prisets Grand Prize 1998[1]. Företagets klientprodukter används idag bland annat av två av de tre publika e-legitimationsutgivarna i Sverige.

Nexus var noterat på Stockholmsbörsen fram till 2009, men ägs nu av private equity-firman Itum Invest[2].

2013 utsågs Nexus till världsledare av Gartner inom autentisering[3].

Förvärv[redigera | redigera wikitext]

2010 - PortWise 2012 - Cortego, vps, PAS Card 2013 - Intraproc

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ist Headline NEWS[död länk]2 december 1998
  2. ^ di.se Volvochefen investerar i små förlustbolag 2011-08-18 17:10
  3. ^ Nexus http://www.nexusgroup.com/en/company/news_events/nexus-positioned-as-a-leader-in-the-magic-quadrant-for-user-authentication1/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]