Technology Nexus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nexus Group (Technology Nexus AB) är ett svenskägt identitets- och säkerhetsföretag. Det säljer produkter och tjänster som möjliggör betrodda identiteter för människor och saker i den fysiska och digitala världen. Det mesta av företagets teknik är integrerad i Nexus Smart ID-lösning, som tillhandahåller standardiserade moduler som gör det möjligt för organisationer att utfärda och hantera fysiska och digitala ID:n, hantera fysisk och digital access, använda elektroniska signaturer, samt utfärda och hantera PKI-certifikat (public key infrastructure). De vanligaste användningsområdena är tjänste-ID:n, medborgar-ID:n och säkerhet för sakernas internet (internet of things, IoT).[1] Nexus är även den största leverantören av ID06-kort.[2] Företaget har 300 anställda på 17 kontor i Europa, Indien och USA, samt ett globalt partnernätverk.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nexus grundades 1984. År 2009 förvärvar företaget Ponderus Technology tillräckligt med aktier i bolaget Nexus Technology för att plocka bort det från Stockholmsbörsens huvudlista. Vid den här tiden var Nexus ett företag med en mångsidig portfölj av mjukvaruprodukter, bland annat PC-mjukvaran som används för BankID. Ponderus fick idén att skapa ett företag som kan konvergera fysisk och digital access och erbjuda en enda multifunktionell identitet. Som ett steg i att realisera den här visionen förvärvades företaget PAS Card, som var starka inom fysisk access.[4]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nexus | Thalesesecurity” (på en). www.thalesesecurity.com. https://www.thalesesecurity.com/partners/nexus. Läst 21 augusti 2018. 
  2. ^ Om Nexus ID06 - Nexus ID06” (på sv-SE). Nexus ID06. https://www.nexusid06.se/om-nexus-id06/. Läst 21 augusti 2018. 
  3. ^ ”Nexus | Thalesesecurity” (på en). www.thalesesecurity.com. https://www.thalesesecurity.com/partners/nexus. Läst 6 augusti 2018. 
  4. ^ Nexus resa mot Smart ID-lösningen - Nexus Group” (på sv-SE). Nexus Group. https://www.nexusgroup.com/sv/om-nexus/nexus-resa/. Läst 6 augusti 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]