Teknologföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teknologföreningen, även känd som TF, är namnet på den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet i Esbo. Teknologföreningen är en av de starkast levande studentorganisationerna i Finland.

Teknologföreningen grundades 1872 av studerande vid Helsingfors Tekniska Realskola. Som TF:s grundare kan nämnas Nils Jonathan Wenell som sade: "läroverket utbildar tjänstemannen, kamratskapen danar medborgaren".

Idag är Teknologföreningen känd för att värna om gamla traditioner och kultur, såsom sitskulturen som lever stark på TF. Även Teknologföreningens nationshus, Urdsgjallar, är vida känt. Där drev teknologerna i slutet av 1970-talet ett av Helsingforsregionens populäraste ungdomsdiscon. Teknologföreningen har cirka 850 ordinarie medlemmar, 600 äldre medlemmar och fyra hedersmedlemmar.

Vid Teknologföreningen verkar Teknologorkestern Humpsvakar, som vid sidan om sin finska motsvarighet "Retuperän wbk" (Retuändas sprtitvilliga brandkommun) står för helsingforsteknologernas mera humoristiska orkesterkultur.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]