Telefonsvarare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En äldre telefonsvarare med dubbla kassettband.

En telefonsvarare är en apparat som besvarar ett telefonsamtal med ett förinspelat meddelande och som vanligtvis kan spara ett ljudmeddelande från uppringaren. Inspelade meddelandena kan spelas upp i efterhand, antingen direkt vid apparaten eller genom att ringa upp den och slå en sifferkod efter att apparaten har svarat.

På äldre telefonsvarare spelades meddelanden in på magnetband, men moderna apparater använder elektroniska minneskretsar för detta.

För mobiltelefoner används i stället en röstbrevlåda som fungerar på samma sätt som en telefonsvarare, men är en funktion i telenätet som ingår i telefonabonnemanget. Vissa telefonbolag erbjuder mot avgift en liknande telefonsvarartjänst för fast telefoni, så kallat telesvar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Telefonsvararen är en dansk uppfinning av Valdemar Poulsen. Han utförde experiment där han spelade in signaler med hjälp av en metalltråd och en magnet. Signalerna kunde bevaras och spelas upp flera gånger.

År 1898 sökte han patent på den första apparaten som kunde fånga upp samtal. Den kallades telegrafon. Därefter utvecklade han modellen i början av 1900-talet. Den tekniska utvecklingen hade dock inte tagit fart och det dröjde till 1930-talet innan telefonsvarare kunde byggas med tillfredsställande resultat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]