Televiziunea Română

Från Wikipedia
Televiziunea Română
HuvudkontorRumänien Rumänien
NyckelpersonerDan Cristian Turturică
BranschMedia
TjänsterUtsändning via radio, television och online
Historik
Grundat31 december 1956
Tidigare namnRadioteleviziunea Română
Struktur
ÄgareRumäniens regering
Övrigt
Webbplatshttp://www.tvr.ro/

Televiziunea Română, ofta förkortat TVR, är det statliga public service-företaget i Rumänien grundat den 31 december 1956. Den driver nio kanaler: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Folclor, TVR Info, TVRi, TVR Moldova och TVR Sport. TVR Moldova, står för sändningar även i Moldavien.

TVR 1 täcker totalt 99,8% av den rumänska befolkningen, och TVR 2 har 91% nationell täckning. Alla andra kanaler och nätverk sänder enbart i större befolkningscentra. Även om det inte har den största publiken, på grund av dominansen av de fem privata TV-nätverken, erbjuder det ett bredare utbud av tjänster, inklusive webbsändningar och internationell visning via TVRi.

Från och med november 2019 sänder TVR 1 och TVR 2 i full HD.

Historia[redigera | redigera wikitext]

TVR grundades 1956 i huvudstaden Bukarest och hade sina första sändningar på nyårsafton den 31 december från en liten byggnad på Molière Street 2. Detta blev startskottet för en lång tradition av att arrangera en årlig nyårsspecial på denna kanal, som också inte bara fungerar som ett sätt att hedra det senaste årets prestationer och händelser, utan också som årsdagen av början av TV-sändningarna i Rumänien.