Tennis Borussia Berlin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tennis Borussia Berlin
Tennis Borussia Berlin logo.svg
Fotbollssektionen (Män)
Grundad 9 april 1902
Klubbfärger violett och vitt
Liga Berlin-Liga (sjätte tyska ligan)
Hemmaplan Mommsenstadion (15.005)
Tränare Daniel Volbert
Internet
Webbplats Tebe.de
Fansajt Lila-kanal.de

Tennis Borussia är ett av de mest kända fotbollslagen från Berlin som nu för tiden spelar i den tyska ligan Oberliga-Nordost.

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

TeBe - som klubben kallas i folkmun - bildades i april 1902 i centrala Berlin av tolv sportentusiastiska studenter – i början som bordtennis- och tennisförening, men fotbollsidrotten växte och blev snart föreningslivets medelpunkt. Sedan 1903 har Tennis Borussia huvudsakligen varit en fotbollsklubb, och endast det kuriösa namnet speglar föreningens egentliga ursprung. Idag utövas fotboll, boxning och bordtennis av medlemmarna.

Föreningen avancerade till en position som ett av de dominerade lagen i Berlin tillsammans med Hertha BSC Berlin, men det dröjde dock till 1932 för den första segern i Berlinmästerskapen. Ett år senare förlorade föreningen en tredjedel av sina medlemmar då alla judiska idrottsmän var tvungna att lämna klubben på grund av nazisternas maktövertagande och deras raspolitik. Många av de tidigare medlemmarna mördades senare i koncentrationslägren. Andra överlevde nazitiden genom att tillbringa tiden i exil men återvände till föreningen efter 1945.

Efterkrigstiden[redigera | redigera wikitext]

Under efterkrigstiden återkom framgångarna och under 1950-talet var TeBe nummer ett i staden. Speciellt derbyna mot huvudkonkurrenten Hertha BSC lockade många åskådare. TeBe kunde inte upprätthålla den ledande ställningen och när Bundesliga startades 1963 var Hertha BSC Berlin topplag igen och kvalificerade sig för den nybildade ligan.

TeBe förblev Berlins andralag. Under 1970-talet klarade man att avancera upp i Bundesliga två gånger men flyttades ner omedelbart igen. Den gamla storspelaren Karl-Heinz Schnellinger spelade en säsong för TeBe. De följande åren spelade TeBe i 2. Bundesliga, under 80-talet i Oberliga Berlin (tredje ligan). Mellan 1993 och 2000 hade klubben en kort blomstringstid och spelade tre år i 2. Bundesliga. Under denna tid lyckades TeBe med några uppseendeväckande resultat, och bland annat slog man Hertha BSC Berlin 1998 med 4-2 i den tyska cupen.

Senaste åren[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1999/00 slutade med uppflyttning till Bundesliga, men det blev helt annorlunda: efter en katastrofal säsong klarade TeBe kontraktet med nöd och näppe och efter att huvudsponsorn hade hoppat av nekades klubben licens av DFB och TeBe degraderades till Regionalliga (tredje ligan). I och med att huvudsponsorn inte fanns kvar hade också alla spelare hoppat av och efter ännu en katastrofal säsong lämnade klubben 2001 även Regionalliga. På ett år hade man fallit ner två ligor.

TeBe spelade åren därpå i Oberliga-Nordost (fjärde ligan). Säsongen 2007/08 siktade laget mot den nybildade Regionalligan (Oberliga är sedan 2008 den femte tyska ligan). Men en darrig säsong med flera förluster och tränarbyten ledde till att Tennis Borussia missade att kvalificera sig till Regionalligan. Säsongen 2008/09 spelade laget följaktligen i Oberliga Nordost-Nord (femte ligan). Med sin nye tränare Thomas Herbst ledde TeBe serien från första omgången och stod redan sex veckor innan serieavslutningen klar som seriesegrare och flyttades upp. Därmed spelar Tennis Borussia 2009/10 i Regionalligan.

Spelare[redigera | redigera wikitext]

Berömda spelare i klubbhistorien är bland annat en av de tyska förbundskaptenerna i fotboll Sepp Herberger som började sin tränarkarriär hos TeBe. Bundesligasäsongen 1976/77 spelade den svenska anfallaren Benny Wendt för TeBe och var mycket populär bland fansen och Berlins befolkning. Han gjorde 20 mål men kunde inte förhindra lagets nedflyttning. Men TeBes genom tidernas största spelare är utan tvekan den tyska landslagsspelaren Hanne Berndt som spelade sexton år (1936-52) för Tennis Borussia och gjorde talrika mål.

Supportar och ungdomsarbete[redigera | redigera wikitext]

Klubben har idag en liten men mycket trogen och aktiv supporterklack. Fansen är mycket engagerade mot rasism och antisemitism. Supporterlaget deltar i internationella turneringar, bland annat Mondiali Antirassisti i Italien. Klubbhymnen av E-Blox som heter "TeBe rockt" kommer från melodien av Ramones punkrock klassiker "Blitzkrieg Bop".

Tennis Borussia är också känt för sina framstående ungdomssatsningar och för att ha Berlins främsta damlag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]