Hoppa till innehållet

Teo (sångare)

Från Wikipedia
Teo
FödelsenamnYuriy Vashchuk
SmeknamnTeo
Födelsedatum24 januari 1983 (41 år)
FödelseortBelarus Khidry, Vitryssland
RollSångare, låtskrivare
Instrumentdragspel
Utmärkelser
Francysk Skaryna-medaljen (2015)

Yuriy Vashchuk (vitryska: Юрый Вашчук), känd under artistnamnet Teo, född 24 januari 1983 i Chidry, Sovjetunionen, är en vitrysk sångare och låtskrivare.

Eurovision Song Contest[redigera | redigera wikitext]

Vashchuk var med och skrev låten Far Away som var Vitrysslands bidrag i Eurovision Song Contest 2010 och som framfördes av gruppen 3+2, samt låtarna All My Life och Rhythm of Love som framfördes av Alyona Lanskaya 2012 respektive 2013. Lanskaya och låten All My Life skulle representera Vitryssland i Eurovision Song Contest 2012, men på grund av röstfusk blev hon diskvalificerad.[1] Rhythm of Love skulle representera Vitryssland i 2013 års tävling efter att den vunnit den nationella uttagningen, men inför den internationella tävlingen i Malmö valde man att byta låt, och Lanskaya tävlade istället med låten Solayoh.[2]

Tillsammans med sångerskan Anna Blagova tävlade Vashchuk i Vitrysslands nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2009, och 2014 fick han, under artistnamnet Teo, representera Vitryssland i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn med låten Cheesecake. Låten tävlade i den andra deltävlingen av Eurovision Song Contest och gick därifrån vidare till finalen där den hamnade på en 16:e plats.

Artistnamnet[redigera | redigera wikitext]

Vashchuk valde artistnamnet Teo efter en enkel Google-sökning. Han tryckte på "T" och det första resultatet han såg var "Teo". Han tyckte om namnet och bestämde sig direkt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]