Hoppa till innehållet

Terceira

Från Wikipedia
Terceira

Terceira sedd från rymdfärja, med
sina fyra stratovulkaner.
Altitud: 0 - 1023 m
Latitud: 38,73° N (38° 44' 0" N)
Longitud: 27,32° V (27° 19' 0" V)

Terceira är en portugisisk ö som tillhör ögruppen Azorerna mitt i Atlanten. Den är en av fem öar i den centrala gruppen öar i Azorerna, tillsammans med São Jorge, Pico, Graciosa och Faial. På Terceira finns 1500-talsstaden Angra do Heroísmo, som är Azorernas historiska huvudstad (grundad 1534, huvudstad 1766–1832[1]). 1980 drabbades ön av ett kraftigt jordskalv som skadade staden svårt och den togs efter detta upp på Unescos världsarvslista. Angra do Heroísmo är den äldsta staden i Azorerna, och den fanns redan år 1534.

Invånarantalet på ön Terceira var en gång uppe i 59 000, men är nu nere i 55 833. Folktätheten ligger på 140,73/km², utspritt på 396,75 km². Den högsta punkten över havet är berget Pico da Bagacina som är 1 022 meter högt, och består av en stratovulkan. Öns längd från öst till väst är 29 kilometer och dess bredd från norr till söder 18 kilometer, vilket motsvarar 90 kilometer i omkrets. Terceira består av två kommuner, Angra do Heroísmo och Praia da Vitória, vilket även är namnet på de två huvudhamnarna. I Lajes finns även en flygbas.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Karta över Terceira.

Möjligheterna att ta sig runt på de olika öarna varierar mycket. På välbefolkade öar som São Miguel och Terceira finns ett bra buss- och vägnät, medan hyrcykel kan vara ett bättre alternativ på de mindre öarna. Alla öar, förutom den bara 17 kvadratkilometer stora Corvo, har biluthyrning. Det lokala flygbolaget Sata-Air Acores flyger regelbundet mellan öarna. De fem centrala öarna har färjeförbindelse, under sommaren flera dagar i veckan. Avvikelser kan dock förekomma eftersom båttrafiken är väderberoende, se tidtabell. Alla öar förutom Corvo har busstrafik och taxibilar.

Bensinmackar finns i Praia da Vitória, Angra do Heroísmo, Lajes, Santa Barbara och strax norr om Biscoitos.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]