Termos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bregers TV-kanna "Signatur", 1962
Steltons designkanna, 1976

Termos, eller termoskanna är en temperaturbeständig, (isolerad) behållare som främst används till att få drycker, mat (mattermos) och annat att hålla den ursprungliga temperaturen (varm eller kall) så länge som möjligt. Namnet kommer från varumärket Thermos AG, ursprungligen en tysk tillverkare av isoleringskannor. "Thermos" på grekiska betyder varm.

TV-kanna kallas den termoskanna som började användas i samband med televisionens intåg till Sverige på 1950-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Isoleringskannans princip är baserad på en uppfinning av James Dewar år 1874 och i Storbritannien kallas ofta isoleringskannor för Dewar-kärl ("Dewar vessel"). I Tyskland forskade Reinhold Burger om en praktisk användning av principen. Den 1 oktober 1903 fick han ett patent som han 1909 sålde till "Thermos AG" i Berlin Charlottenburg. Serieproduktionen av en isoleringskanna av märke "Thermos" startade 1920.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Den goda isoleringsförmågan kommer av att behållaren, termosflaskan, har dubbla väggar med vakuum däremellan. Eftersom det är vakuum mellan väggarna finns inget materia som kan leda värme. Tidigare var den tillverkad av glas. Den var stötkänslig och flaskan kunde gå sönder om den fick en stöt. Under 1980-talet blev det vanligt med så kallade okrossbara termosar med flaskan tillverkad av rostfritt stål. Mat-termosar har större kork för att medge bättre åtkomlighet till innehållet. Tidigare var termosens lock tillverkad i materialet kork. Numera är det vanligt att locket är tillverkat i plast med en gummitätning och locket har ofta en ventil som medger att innehållet kan hällas ur termosen utan att locket behöver tas av.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyska Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]