Tetrafobi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En hiss i Shanghai som saknar våning nummer 4, 13 och 14.

Tetrafobi är en aversion eller rädsla för siffran 4. Det är en vidskeplighet vanligt förekommande i östasiatiska länder som Kina, Japan, Korea och Taiwan.[1][2]

Det kinesiska ordet för fyra (四, ) är väldigt likt ordet för död (死, ) i många former av det kinesiska talspråket. De sinojapanska och sinokoreanska uttalen av ordet ”fyra” är exakt likadana som respektive ord för död.

I enlighet med det skrockfulla beteendet bör man undvika siffran fyra i olika sammanhang, till exempel under storhelger, eller när en familjemedlem är sjuk. Även tal som innehåller siffran 4 undviks som 14, 24 och så vidare.

Vid numrering av våningsplan finns det hus som inte innehåller någon fyra och bordsnumrering på restauranger följer samma mönster. I dessa sammanhang är det vanligt att fyran byts mot 3A, 13A, 23A och så vidare, eller att den utgår helt.

I Hongkong finns det bostadskomplex, som Vision City och The Arch, som helt saknar våningsplanen 40 till 49. Direkt efter våning 39 följer 50.

I städer där östasiatiska och västerländska kulturer möts, som Hongkong och Singapore, händer det att både våning 13 och 14 saknas inklusive alla andra som innehåller fyror.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carling, Maria (24 januari 2013). ”Tio vanliga och tio ovanliga fobier”. http://www.svd.se. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/vanliga-och-ovanliga-fobier_7855728.svd. Läst 31 maj 2013. 
  2. ^ Thomas, Lars (12 maj 2010). ”Tio ovanliga fobier”. http://illvet.se. http://illvet.se/manniskan/tio-ovanliga-fobier. Läst 26 augusti 2012. 

Se även[redigera | redigera wikitext]