Strandtorngräshoppa

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tetrix subulata)
Strandtorngräshoppa
En hona av strandtorngräshoppa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHopprätvingar
Orthoptera
UnderordningGräshoppor
Caelifera
FamiljTorngräshoppor
Tetrigidae
SläkteTetrix
ArtStrandtorngräshoppa
T. subulata
Vetenskapligt namn
§ Tetrix subulata
AuktorLinné, 1761
Hitta fler artiklar om djur med
En hane

Strandtorngräshoppa (Tetrix subulata), även kallad ängstorngräshoppa, är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen torngräshoppor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Strandtorngräshoppan har en kroppslängd på runt 9 till 15 millimeter. Dess färg är varierande, från ljus till mycket mörk eller rödaktigt brun. Den har vanligen välutvecklade flygvingar och om den blir skrämd så kan den flyga undan.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Strandtorngräshoppan finns i Europa och österut till Sibirien. Söderut finns den till Nordafrika. I Sverige finns den över hela landet.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Strandtorngräshoppans habitat är vanligen fuktiga gräsmarker som ängar och hedar. Den hittas ofta i närheten av vatten, som kring bäckar och andra mindre vattendrag eller vattenansamlingar.

Före parningen kommunicerar hanen och honan med visuella signaler. När en hane upptäcker en hona närmar sig han henne stegvis och vid varje uppehåll i närmandet rör han på ett gungande sätt sin kropp åt sidorna eller framåt och bakåt. Om honan är parningsvillig svarar hon på hanens närmande genom att föra sina bakben upp och ned.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]