Thailändsk massage

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thailändsk massage i Phuket.

Thailändsk massage eller thaimassage är en form av massage med rötter så långt som 2500 år tillbaka i tiden[1]. Baserat på en kombination av influenser från Indien och Kina samt inhemska thailändska traditioner, har denna massageform har gått i arv från generation till generation, mestadels via muntlig tradition mellan familjemedlemmar eller från lärare till elev. Idag praktiseras massagen både i Thailand och resten av världen i olika former. Thaimassage har under de senaste åren ökat enormt i popularitet i västvärlden och har varit bland de snabbast växande massageformerna under det senaste decenniet[2].

En klassisk komplett thaimassage inkorporerar en kombination av akupressur och yoga-liknande stretching. Till skillnad från många andra massageformer i västvärlden används inte någon olja eller någon annan sorts kräm i samband med massagen. Terapeuten använder sig av en madrass på golvet istället för massagebänk och klienten behåller oftast sina kläder på[3].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rötterna till den thailändska massagetraditionen tros till största del ha sitt ursprung från Indien, Tibet och Kina ungefär 2500 år tillbaka i tiden. Det thailändska folket kom ursprungligen från södra Kina och har därför varit i kontakt med olika läror om helande från många länder på väg mot sitt nuvarande hemland[4]. Än idag finns det stor variation på massagen från region till region i hela Thailand och ingen enskild rutin eller teoretiskt ramverk är allmänt accepterat bland helare.

Myten säger att grundaren av den thailändska massagen ska ha varit den ayurvediske läkaren Shivago Komarpaj[5] som sägs ha varit Buddhas vän och läkare för över 2 500 år sedan. Dr Shivago skapade systemet efter principerna för yoga och ayurveda och undervisade metoden till buddhistiska munkar som utförde den i templen. Traditionellt var buddhistiska munkar nomader och buddhistiska tempel var centrum för läkandet i ett samhälle. Detta är anledningen till att Dr Shivagos system av läkande spred sig till Thailand[6]

Ett känt centrum för utbildning av thaimassörer är Wat Po i Bangkok.[7]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

I Thailand är den thailändska massagen en av de grenar av traditionell thailändsk medicin (TTM), som numera erkänns och regleras av regeringen, och anses allmänt vara en medicinsk disciplin som används för behandling av en mängd olika krämpor. Thailändsk massage praktiseras också och undervisas av icke-medicinska massagetekniker. I Nordamerika och Europa har ett ökande antal utövare och lärare i thaimassage uppstått sedan 1990-talet[8].

Utförande[redigera | redigera wikitext]

I thaimassagen används inga oljor eller krämer. Mottagaren behåller kläderna på under massagen. Det är konstant kroppskontakt mellan givare och mottagare, men i stället för att gnugga på muskler, brukar den thailändska massagen innehålla stretching, drag och tryck på olika muskler. Det kan göras solo eller i en grupp av ett tiotal patienter i samma rum. Mottagaren bär lösa, bekväma kläder som tillåter rörelse och ligger på en matta eller madrass på golvet. Massören står eller sitter under behandlingen.

Massören använder inte bara sina händer utan även till exempel underarmar, armbågar, knän och fötter. Den egna kroppsvikten hos massören utnyttjas maximalt. Ben och fötter av givaren kan användas för att placera kroppen eller lemmarna hos mottagaren. I andra positioner kan händerna fixera kroppen, medan fötterna gör massagen.[9] En fullständig thailändsk massage session kan pågå i två timmar och inkluderar rytmisk pressning och sträckning av hela kroppen. Detta kan innebära drag i fingrar, tår och öron, knäckning av knogar, gå på mottagarens rygg, och flytta mottagarens kropp i många olika positioner. Många grepp och ställningar inom den thailändska massagen påminner om yogapositioner. Thailändsk traditionell massage är en behandlingsteknik som anses styrka och balansera kroppens energisystem.

Genom att man behandlar tryckpunkter på kroppen och sedan sträcker ut kroppen blir den behandlade avslappad. Behandlingen kan vara smärtsam, när massören drar hårt i den behandlades kroppsdelar.[10]

Teori[redigera | redigera wikitext]

Utövare av thailändsk massage arbetar efter teorin att kroppen är genomsyrad med Lom, (luft) som inhaleras i lungorna och som sedan färdas genom kroppen tillsammans i 72 000 banor som kallas Sen (fartyg). Vanligtvis behandlar massörerna en handfull stora senlinjer genom att trycka på vissa punkter längs linjerna. Det sägs att Sen har sitt ursprung i naveln och sprids i hela kroppen för att sluta vid kroppsöppningarna. En betydande del av thailändsk massage är också yoga-liknande stretching som är avsedd att stimulera Sen och flyttar Lom genom kroppen via en pumpande rörelse synkront med mottagarens andning.[11]

Teorin om Sen och Lom översätts ofta till svenska som "meridianer" och "energi." Medan det finns vissa ytliga likheter med kinesiska meridianteorin, är det thailändska systemet faktiskt närmare släkt med nadir i de indiska traditionerna yoga och ayurveda. Det sägs i den thailändska traditionen att det finns 72 000 Senlinjer. Detta bör dock inte tas bokstavligt, eftersom talet 72 000 är ett traditionellt buddhistiskt sätt att indikera en oändlig mängd - huvudsaken är att varje cell i den mänskliga kroppen är kopplad till en annan cell genom ett oändligt nät av energi. Denna energi kallas prana (sanskrit), chi (kinesiska) eller Palang Sak (thailändska). Det praniska nätet genomsyrar kroppen hos alla levande varelser, och vibrerar som svar på fysiologiska, psykologiska och andliga upplevelser. Ingen kan namnge eller beskriva alla kroppens oändligt många energikretsar. Men de 10 främsta Sen lärs vanligen ut och används i Thailands massageskolor för att behandla hela kroppen. [12]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”A Brief History of Thai Massage”. https://www.amtamassage.org/uploads/cms/documents/8_noon_saturday_jill_burynski_thai_massage_for_table.pdf. Läst 16 mars 2017. 
 2. ^ ”The Basics of Thai Massage”. https://interpreteenergetico.files.wordpress.com/2013/08/the-encyclopedia-of-thai-massage-salguero_-pierce-_roylance_-david-l_.pdf. Läst 16 mars 2017. 
 3. ^ ”The Basics of Thai Massage 2”. https://interpreteenergetico.files.wordpress.com/2013/08/the-encyclopedia-of-thai-massage-salguero_-pierce-_roylance_-david-l_.pdf. Läst 16 mars 2017. 
 4. ^ ”Om Thaimassage”. https://perfectmassage.wordpress.com/vad-ar-thaimassage/. Läst 16 mars 2017. 
 5. ^ ”Who is Dr Shivago”. https://artofthaimassage.com/2011/06/09/who-is-dr-shivago/. Läst 16 mars 2017. 
 6. ^ ”Thai Massage | Living Sabai” (på en-US). livingsabai.com. http://livingsabai.com/thai-massage/. Läst 15 mars 2017. 
 7. ^ WatpoTTM. ”Watpo Thai Traditional Massage School” (på en). www.watpomassage.com. http://www.watpomassage.com/2014/. Läst 15 mars 2017. 
 8. ^ ”Thaimassage”. http://lilly-thaimassage.se/massage.html. Läst 16 mars 2017. 
 9. ^ ”Thaimassage - Samruai Thai Massage” (på sv-SE). www.samruaithaimassage.se. http://www.samruaithaimassage.se/nuat-thaimassage/. Läst 15 mars 2017. 
 10. ^ ”Thai Healing Alliance International - Description of Traditional Thai Massage” (på en-US). thaihealingalliance.com. http://thaihealingalliance.com/description-of-traditional-thai-massage/. Läst 15 mars 2017. 
 11. ^ ”Om Thaimassage ?”. minsthaimassage.se. http://minsthaimassage.se/mins-thaimassage/om-thaimassage.html. Läst 15 mars 2017. 
 12. ^ ”Thai Traditional Massage Sen Lines” (på en-US). 23 augusti 2015. http://thaiyogacenter.com/thai-traditional-massage-sen-lines/. Läst 15 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]