The Fast and the Furious (filmserie)

Från Wikipedia
The Fast and the Furious
RegissörRob Cohen (1)
John Singleton (2)
Justin Lin (36)
James Wan (7)
ProducentNeal H. Moritz (17)
Vin Diesel (47)
Michael Fottrell (45)
Clayton Townsend (6)
ManusGary Scott Thompson (12)
Erik Bergquist (1)
David Ayer (1)
Michael Brandt (2)
Derek Haas (2)
Chris Morgan (37)
SkådespelareVin Diesel (1, 3-8)
Paul Walker (1-2, 4-7)
Michelle Rodriguez (1, 4, 6-7)
Tyrese Gibson (2, 5-7)
Chris 'Ludacris' Bridges (2, 5-7)
Jordana Brewster (1, 4-7)
Sung Kang (3-6)
Gal Gadot (4-6)
Dwayne Johnson (5-7)
Lucas Black (3, 7)
Matt Schulze (1, 5)
John Ortiz (4, 6)
Eva Mendes (2, 5)
OriginalmusikBT (1)
David Arnold (2)
Brian Tyler (35, 7)
Lucas Vidal (6)
ProduktionsbolagOriginal Film (17)
Relativity Media (34, 6)
One Race Films (47)
Legendary Pictures (7)
DistributionUniversal Pictures
Premiär2001–idag
LandUSA
SpråkEngelska
Spanska
Japanska
Portugisiska
Ryska
Budget$819 miljoner
Intäkter$3,6 miljarder

The Fast & the Furious är en serie amerikanska actionfilmer som bland annat fokuserar på illegal street racing. Filmerna distribueras av Universal Pictures och första filmen, The Fast and the Furious, hade premiär 22 juni 2001[1] och har följts upp av åtta stycken uppföljare och en spin-off.

Den svenska titeln i Finland på den första filmen är Våghalsarna.[2]

Filmserien[redigera | redigera wikitext]

Titel År Regissör Manus Premiär
"The Fast and the Furious"2001Rob CohenGary Scott Thompson, Erik Bergquist och David Ayer22 juni 2001
Efter solnedgången börjar ett annat slags liv. Om natten äger "Dom" Toretto gatorna i L.A. Påhejad av sina fans kör han som rena rockstjärnan bilrace mot alla som törs utmana honom. Bland hans beundrare finns Brian, som utvecklar en vänskap med honom - och förälskar sig i hans syster. Problemet är att Brian arbetar undercover för att avslöja en brottshärva där Dom är huvudmisstänkt. Snart testas både hans lojalitet och gränser. De skrikande däcken stannar aldrig i denna fartfyllda och bränt-gummidoftande actionthriller där undercover-agenten Brian - som spelas av Paul Walker (Joyride, She's all that) får problem - både som polis och bakom ratten.
"2 Fast 2 Furious"2003John SingletonGary Scott Thompson, Michael Brandt och Derek Haas6 juni 2003
I ett försök att få tillbaka sin polisbricka går den f.d. snuten Brian O'Conner med på att infiltrera "street racing"-gängen i Florida. Han anlitar sin gamle skurkkompis Roman.
"The Fast and the Furious: Tokyo Drift"2006Justin LinChris Morgan4 juni 2006
Sean är en amerikansk tonåring, som efter ett olagligt race och en förstörd bil blir dömd för att illegalt ha kört street racing. För att undvika fängelsestraff, åker han till andra sidan jorden för att starta ett nytt liv hos sin far. Men hans passion för racing gör att han hamnar på kollisionskurs med den japanska undre världen.
"Fast & Furious"2009Justin LinChris Morgan3 april 2009
Ett brott som tar dem tillbaka till Los Angeles river upp gamla sår mellan brottslingen Dom Toretto (Vin Diesel) och agenten Brian O'Connor (Paul Walker). Men när de tvingas att konfrontera en gemensam fiende, måste de lägga sin strid åt sidan och samarbeta för att utmanövrera honom.
"Fast & Furious 5"2011Justin LinChris Morgan15 april 2011
Sedan Brian och Mia Toretto fritog Dom från häktet har de korsat många gränser för att kunna undvika myndigheterna. I Rio de Janeiro måste de göra en sista stöt för att kunna vinna sin frihet. Medan de samlar ihop sitt gäng av toppförare vet de fortfarande att det enda sättet för dem att verkligen slippa undan är att konfrontera den korrupte affärsman som vill se dem döda. Men han är inte ensam om att vilja få tag på dem.
"Fast & Furious 6"2013Justin LinChris Morgan7 maj 2013

Doms (Vin Diesel) och Brians (Paul Walker) Rio-kupp raserade ett brottsimperium och gjorde dem och deras gäng rika, men de kommer aldrig att kunna åka hem.

Under tiden har Hobbs (Dwayne Johnson) jagat en brottsorganisation av dödligt skickliga förare genom 12 länder. Deras ledares (Luke Evans) hänsynslösa andreman visar sig vara Letty (Michelle Rodriguez), kvinnan Dom älskade och trodde var död. Det enda sättet att stoppa gängets framfart är att överlista dem på gatunivå, så Hobbs ber Dom att samla sitt elit-team i London. Betalningen? Full benådning för dem alla, så att de kan återvända till sina hem och sina familjer igen.
"Fast & Furious 7"2015James WanChris Morgan16 mars 2015
Deckard Shaw (Jason Statham) vill hämnas på Dominic Toretto (Vin Diesel) och hans gäng, efter att de orsakade hans brors koma.
"Fast & Furious 8"2017F. Gary GrayChris Morgan14 april 2017
En spökhackare (Charlize Theron) utpressar Dominic Toretto (Vin Diesel) med att hota om att döda hans familj ifall han inte hjälper till att utföra hennes plan för att stjäla en ubåt och atombomberna ombord.
"Fast & Furious 9"2021Justin LinChris Morgan och Daniel Casey31 mars 2021
Dominic Toretto lever ett alldagligt liv med sin fru och son när hans bortglömda bror dyker upp för att ta över världen. Dom och hans team måste samlas än en gång för att stoppa detta nya hot.

Spin-offs[redigera | redigera wikitext]

Titel År Regissör Manus Premiär
"Fast & Furious: Hobbs & Shaw"2019David LeitchChris Morgan2 aug 2019
När en cyborg vid namn Brixton (Idris Elba) får tag i ett vapen som hotar mänskligheten för alltid, tvingas Luke Hobbs (Dwayne Johnson) att samarbeta med sin ovän Deckard Shaw (Jason Statham) för att stoppa honom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]