The Girl in the Spider's Web

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Girl in the Spider's Web
GenreThriller
Action
RegissörFede Álvarez
ProducentScott Rudin
Amy Pascal
Elizabeth Cantillon
Eli Bush
Søren Stærmose
Ole Sondberg
ManusJay Basu
Fede Álvarez
Steven Knight
Baserad påDet som inte dödar oss
av David Lagercrantz
SkådespelareClaire Foy
Sverrir Gudnason
Lakeith Stanfield
Sylvia Hoeks
Stephen Merchant
OriginalmusikRoque Baños
FotografPedro Luque
KlippningTatiana S. Riegel
ProduktionsbolagThe Cantillon Company
Yellow Bird
Sony Pictures Entertainment
Scott Rudin Productions
Pascal Pictures
DistributionColumbia Pictures
Premiär26 oktober 2018 (Sverige)
9 november 2018 (USA)
Speltid117 minuter
LandUSA USA
Sverige Sverige
SpråkEngelska
Budget$43 miljoner
Intäkter$35,2 miljoner
FöregångareThe Girl with the Dragon Tattoo
IMDb SFDb

The Girl in the Spider's Web är en amerikansk-svensk thrillerfilm från 2018, i regi av Fede Álvarez. Filmen är baserad på den fjärde romanen, Det som inte dödar oss, i serien Millennium. Boken är skriven av David Lagercrantz efter originalförfattaren Stieg Larssons bortgång. Claire Foy spelar Lisbeth Salander och Sverrir Gudnason har fått rollen Mikael Blomkvist.[1][2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Frans Balder, en svensk dataprogrammerare i Stockholm, har utvecklat projekt Firefall för amerikanerna. Projektets syfte är att gå in i och styra nätbaserade försvarssystem. Balder anser att projekt Firefall är för farligt och lejer därmed hackern Lisbeth Salander för att återta det åt honom. Lisbeth lyckas hacka sig in i NSA:s högkvarter i Washington, D.C. och stjäla Firefall-filen, vilket fångar agent Edwin Needhams uppmärksamhet, men filen är krypterad. När Lisbeths liv sen hotas av en grupp yrkesmördare som lyckas sno hennes dator med Firefall-filen innan hon hinner överlämna filen till Balder, behöver hon journalisten Mikael Blomkvists hjälp att hitta de som försökte ta livet av henne och återta filen. Det gör att Lisbeth och Mikael fångas in i ett nät av spioner, cyberbrottslingar och korrupta myndighetspersoner. Ett nät direkt länkat till Lisbeths numera döda psykopat till pappa Alexander Zalachenko och hans andra dotter Camilla.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Viktor Jerner (15 september 2017). ”Claire Foy är vår nya Lisbeth Salander och kan bli den bästa hittills”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/claire-foy-knep-rollen-som-lisbeth-salander-och-kan-bli-basta-hittills. Läst 15 april 2018. 
  2. ^ Alexander Dunerfors (6 december 2017). ”Sverrir Gudnason tar över som Mikael Blomkvist”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/sverrir-gudnason-tar-over-som-mikael-blomkvist. Läst 15 april 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]