The League of Extraordinary Gentlemen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The League of Extraordinary Gentlemen är en amerikansk tecknad serie skapad av Alan Moore och Kevin O'Neill

Handling och figurer[redigera | redigera wikitext]

De första två sviterna av serien utspelar sig i det viktorianska England, där allvarliga hot mot rikets säkerhet får regeringen att samla ihop en hjältemodig grupp extraordinära individer:

Den första delen av serien börjar med att Mina tillsammans med Kapten Nemo reser runt i världen för att samla ihop de andra medlemmarna. Quatermain hittar de i en nedgången opiumhåla i Kairo, mister Hyde är i Paris och Griffin gömmer sig på en privatskola i London.

I den första miniserien är hotet några av de värsta skurkarna från den viktorianska litteraturen. I den andra är fienden marsianerna från H.G. Wells' Världarnas Krig.

Referenser till andra verk[redigera | redigera wikitext]

Serien är i första hand en äventyrsserie (med satiriska och humoristiska inslag), men kan också konsumeras som en orgie i kalenderbiteri. På varje sida kan man hitta figurer från och referenser till all slags fiktion – från Sherlock Holmes till Kafka, från Beatles-filmen Yellow Submarine till TV-serien Twin Peaks, från S. Clay Wilson till Nalle Puh.

Victoriana-experten och bibliotekarien Jess Nevins har kommit ut med två böcker, vars enda uppgift är att reda ut alla referenser som förekommer i serien.

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Två miniserier har hittills kommit ut (1999 och 2002) från DC Comics underetikett Wildstorm. Fler är aviserade, men dessa kommer troligen att ges ut på annat förlag. Uppföljarna kommer att utspelas i andra tidsperioder och röra sig kring andra figurgallerier.

Båda miniserierna har samlats i album.

Filmversionen[redigera | redigera wikitext]

2003 kom filmen The League som är baserad på serien, regisserad av Stephen Norrington och med Sean Connery som Quatermain. Filmen med originalmanus av serieförfattaren James Robinson, hade i stort sett bara namnet och huvudfigurerna gemensamt med serien. I filmen så tar karaktärerna Tom Sawyer från Huckleberry Finns äventyr och Dorian Grey från Dorian Grays porträtt även del att gruppen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 2007-09-01, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): The League of Extraordinary Gentlemen