Dr. Jekyll och Mr. Hyde

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Affischen för en filmatiserad version.

Dr. Jekyll och Mr. Hyde (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, "Det sällsamma fallet med Dr. Jekyll och Mr. Hyde") är en roman skriven av Robert Louis Stevenson utkommen år 1886. Inspirationskällan till boken var den skotske möbelsnickaren William Brodie (1741-1788) som på dagarna var en respektabel yrkesman och på nätterna en ledare för en bankrånarliga. Brodie blev hängd år 1788 för sina brott.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen handlar om den trevlige och skötsamme Dr. Henry Jekyll som bodde i England under 1800-talet. Dr. Jekylls vänner blir förvånade när denna respektabla doktor börjar umgås med en konstig, ful, liten man som gjort sig skyldig till att ha trampat ner ett barn på gatan. Inte nog med att de båda är vänner, Jekyll har dessutom testamenterat allt i sin ägo till denne märklige Mr. Edward Hyde.

Det visar sig att Mr. Hyde är Dr. Jekyll själv efter att han intagit ett egenhändigt uppfunnet elixir, som tycks släppa fram hans mest primitiva och brutala sidor. Dr. Jekyll blir beroende av att kunna göra vad han vill i någon annans skepnad. Förvandlingens lockelse är för stark och han kan inte sluta använda elixiret. Berättelsen handlar om människans inneboende förmåga till både ont och gott.

Filmatiseringar och musikaler[redigera | redigera wikitext]

Boken har gett upphov till flera filmer, den första spelades in redan 1908. Versionen som gjordes 1931 förnyade filmspråket och huvudrollsinnehavaren Fredric March fick en Oscar för sin övertygande gestaltning av dubbelrollen som Dr. Jekyll/Mr. Hyde. I filmen Dr. Jekyll och Mr. Hyde från 1941 innehade Spencer Tracy titelrollen och Ingrid Bergman spelade den kvinnliga huvudrollen. Även ett flertal filmer i modern tid har inspirerats av romanen. Till exempel Den galne professorn med Eddie Murphy som vinklades helt över till att bli en komedi. Dr. Jekyll och Mr. Hyde har även varit med i filmen The League of Extraordinary Gentlemen.

TV-serien Jekyll spelades in 2007 med James Nesbitt i huvudrollen och är en av Steven Moffat uppdaterad och modern version av boken Dr. Jekyll och Mr. Hyde i sex delar förlagd till nutida England.[1]

Också en musikal, Jekyll & Hyde, the musical, har sitt ursprung från Stevensons alster.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Det har även gjorts ett NES-spel baserat på denna roman, som kom ut i Japan 1988 samt i USA 1989. Det har även fått kritik av Angry Video Game Nerd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jekyll på IMDb”. http://www.imdb.com/title/tt0497298/. Läst 2011-10-07.