Theodora (800-talet)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mynt med bild av Theodora på ena sidan och hennes son Mikael och dotter Thekla på den andra.

Theodora, född omkring 815, död efter år 867, var en bysantinsk kejsarinna, gift 830 med den bysantinske kejsaren Theofilos. Hon var Bysans regent som förmyndare för sin son från 842 till 855. Hon är ett helgon inom den ortodoxa kyrkan.

Under hennes makes sista styrelseår (842) åsidosatte hon hans ecklesiastiska hållning och sammankallade en koncilium under patriarken Metodius, där bilddyrkan slutligen återupprättades och det prästerskap som var emot detta fördrevs. Som förmyndare till sonen Mikael III, styrde hon med fast och förståndig hand; hon fyllde på i skattkistorna och avskräckte bulgarernas invasionsförsök.

I syfte att bevara sin maktposition försummade hon avsiktligen sin sons utbildning, och måste därför hållas ansvarig för den epikureiska karaktär han utvecklade hos sin farbror Bardas. Theodora kämpade förgäves mot Bardas styre; 855 fråntogs hon makten på hans begäran och blev senare dömd för att ha intrigerat mot honom och sänd till kloster. Hon helgonförklarades för sin strävan i frågan om avbildsdyrkan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Eufrosyne av Bysans
Bysantinsk kejsarinna (ej regent)
830-842
Efterträdare:
Eudokia Dekapolitissa