Thomas Rusiak

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Erik Thomas Rusiak, ursprungligen Sihlberg, född 8 november 1976 i Stockholm och uppvuxen i Rågsved, är en svensk producent, rappare och artist. Han har arbetat med artister som Adiam Dymott, Petter, Ken Ring, Slick Rick, Robyn, Titiyo, Dilba, Pee Wee och Mange Schmidt och också medverkat i grupperna Sherlock och Still Pee & Ru.

Thomas Rusiak fick sitt genombrott[1] år 2000 när han släppte singeln "Hiphopper", en cover på Teddybears Sthlms "Punkrocker", från albumet Magic Villa. Den låten var Thomas Rusiaks i särklass största framgång. Singeln sålde platina och låg tre veckor som etta på svenska singellistan. Låten "Hiphopper" fick även en Rockbjörn för årets svenska låt det året.[2] Thomas fick även tre priser vid Grammisgalan år 2001. En tillsammans med Teddybears Sthlm för årets pop/rockgrupp, en för årets video för låten "Hiphopper" samt pris för årets nykomling med debutalbumet Magic Villa.

Till skillnad från de flesta andra rappare som köper sin beats och anlitar folk för att göra sina skivor så har Rusiak skrivit, rappat, sjungit, arrangerat och producerat allting på sina album, och därtill spelat (ev. programmerat) så gott som vartenda instrument, bland annat gitarr, bas, trummor, piano, dragspel, själv. Han är även känd för att blanda olika musikstilar, bland annat hiphop och rockmusik, något som förmodligen har bidragit till att han har fått möjlighet att samarbeta med artister i olika genrer.

Rusiak har också ett soloprojekt vid namn Tripoli. Det startades 2006 med singeln "Walk On". Det ryktades även om ett album men det blev aldrig av.

Under hösten 2009 turnerade[3] Rusiak med Mange Schmidt och DJ Viet-Naam (som även jobbade med Rusiak på albumet Magic Villa) på 11 platser i Sverige.

17 oktober 2011 släppte Rusiak med gruppen Still Pee & Ru självbetitlade albumet Still Pee & Ru, innehållande de kritikerrosade spåren Aorti och Black Shadow. [4]

Thomas Rusiak ligger på Universal Music.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aftonbladet: "Nu ska Rusiak erövra världen"
  2. ^ Aftonbladet om Thomas Rockbjörn
  3. ^ Turnéplan med Mange Schmidt Arkiverad 21 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ https://www.gp.se/kultur/musik/still-pee-ru-still-pee-ru-1.861312

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]