Rågsved

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rågsved
Vy över nordvästra Rågsved med sitt hästskoformade centrum
Vy över nordvästra Rågsved med sitt hästskoformade centrum
KommunStockholm
KommunområdeSöderort
StadsdelsområdeEnskede-Årsta-Vantör
Bildad1956
Antal invånare11 992 (2017)
Landareal205 hektar
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Rågsved är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun tillhörande stadsdelsområdet Enskede-Årsta-Vantör. Stadsdelen gränsar till Hagsätra, Högdalen, Fagersjö samt till Huddinge kommun i söder.

Rågsved/Hagsätra är enligt polisen ett problemområde ur brottssynpunkt som klassas som ett utsatt område.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området på 1860-talet.
Torpet Rågsved revs 1956.

Historiskt tillhörde området Bandhagen. Där fanns de mindre torpen Rågsved, Bjursätra, Snösätra, Lännäsbacken och Fagergren, men därutöver var området obebyggt fram till mitten av 1950-talet. År 1953 togs en stadsplan för området fram, varpå bebyggelsen uppfördes, huvudsakligen mellan 1955 och 1957. Tunnelbanans gröna linje drogs också hit under samma tid. 1959 bröts Hagsätra ut och bildade en egen stadsdel.

Det första området som byggdes var Snösätrahöjden och Bjursätrahöjden söder om tunnelbanan; inflyttning skedde hösten 1956. Husen är byggda i klassisk 1940-talsstil med trevånings smalhus.

Området ansågs som toppmodernt på 1950-talet, men redan 1970 började man tala om Rågsved som förslummat och det kallades ”Drogsved”. [2]

Rågsved är inte ett så kallat miljonprogramsområde utan är äldre än så. Medan Rågsved byggdes tog industrialiseringen av byggandet över, vilket syns på de hus som ligger norr om centrum. Där har modernismen satt sin prägel, med fler höghus och lamellhus. Stadsdelens centrum, med sin hästskoformade centrumbyggnad, ritades av arkitekterna Kell Åström och Lars Bryde.

I mitten av 1980-talet utökades Rågsveds bebyggelse med Snösätraområdet, där röda tegelhus med slutna gårdar uppfördes, ungefär som i Skarpnäcks Gård.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

År 2017 hade stadsdelen cirka 12 000 invånare, varav cirka 69,3 procent med utländsk bakgrund.[3]

Kultur i Rågsved[redigera | redigera wikitext]

Rågsved är framför allt känt för att under sent 1970-tal ha varit den viktigaste kärnpunkten i den svenska punkrörelsen med scenklubben Oasen. I de lokaler där Oasen fanns huserar nu[när?] Nya Rågsveds Folkets Hus, men det går fortfarande att på väggarna se de första affischerna till Ebba Gröns, KSMB:s och Helikoptern kräks spelningar.

Två känd rågsvedare från senare tid är hiphopartisterna Thomas Rusiak och Alpis.

Rågsved i kulturen[redigera | redigera wikitext]

1963 framfördes revyduon Hasse och Tages sångtext om Rågsved i revyn Konstgjorda Pompe. Melodin var en amerikansk schlager Tiptoe Through the Tulips. Visan sjöngs av Sonya Hedenbratt, som även släppte den på skiva 1969.

En sång om Rågsved - åtta trappor fyra rum, två barn en man och jag en sån sång är väl inget att ha men medge att en köksfläkt över spisen det är bra

Dokumentärfilmer[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Utsatta områden - sociala risker , kollektiv förmåga och oönskade händelser Dnr: HD 5800 - 61/2015 sid 29”. Polisen i Sverige - Nationella operativa avdelningen. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160819054415/https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/%C3%96vriga%20rapporter/Utsatta-omraden-sociala-risker-kollektiv-formaga-o-oonskade-handelser.pdf. Läst 2 juli 2016. 
  2. ^ Aftonbladet, Från Rågsved till Drogsved
  3. ^ ”Områdesfakta”. statistik.stockholm.se. http://statistik.stockholm.se/omradesfakta/index.html. Läst 2 maj 2018. 
  4. ^ [a b c d] Cederskog, Georg (2 mars 2008). ”Rågsveds förlorade barn”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ragsveds-forlorade-barn. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]