Thuva Härdelin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Thuva Brita Härdelin, född 18 maj 1967, är fjärde generationen riksspelman och medlem av spelmansfamiljen Härdelin med rötter i Delsbo i Hälsingland. Hon är dotter till Thore Härdelin (d.y.) och syster till Emma Härdelin.

Härdelin spelade från mitten av 1980-talet och fram till början av 1990-talet i den norska gruppen Dalakopa och turnerade under samma period med sin far, spelmannen Thore Härdelin, med vilken hon 1991 också gav ut skivan Thore och Thuva Härdelin (Amigo). Under senare delen av 1990-talet turnerade hon med konsertgitarristen Bengt Lundquist och medverkade som musiker i ett flertal teaterföreställningar, bland annat Stjärnspelet i regi av Peter Oskarsson och med manus av Jan Mark, Lagt spår ligger som spelades längs Inlandsbanan och senare som anställd teatermusiker vid Nya Skånska Teatern i Landskrona.

Thuva Härdelin medverkade på Åsa Jinders skivor Folkmusik på svenska och Tro, hopp och kärlek, vilka båda sålde guld. Sedan flytten till Malmö 2001 har hon framförallt samarbetat med accordionisten Lelo Nika, som hon turnerat och spelat in skivor samt startat skivbolaget Arecords tillsammans med . För närvarande aktuell med projekt som Klangkartoteket samt ett Spelmansorkesterprojekt, i Balkan style och Svensk style tillsammans med Nika.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]