Tlatelolco

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
TlatelolcoViewfrmSWDF.JPG
Karta över Texcocosjön

Den historiska staden Tlatelolco (nahuatl Tlatelolco) är en arkeologisk plats i centrala Mexiko belägen i dagens Mexico City.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tlatelolco grundades troligen år 1357 av revolterande mexicaindianer från närbelägna Tenochtitlán och var en kort tid en egen självständig stad. År 1473 erövrades Tlatelolco av kung Axayacatl och införlivades i Tenochtitlán och blev stadens centrala marknad.

När Tenochtitlán belägrades åren 15191521 av de spanska conquistadorerna under ledning av Hernán Cortés var Tlatelolco den sista posten som aztekerna höll innan de besegrades. Den 13 augusti 1521 erövrades staden och förstördes och samtliga drygt 40 000 män, kvinnor och barn avrättades.

1900-talet[redigera | redigera wikitext]

Tlatelolcofördraget[redigera | redigera wikitext]

Den 14 februari 1967 undertecknades här det så kallade Tlatelolcofördraget i vilket Latinamerikas och Västindiens nationer deklarerade sina länder som kärnvapenfria områden.

Tlatelolcomassakern[redigera | redigera wikitext]

Tlatelolcomassakern skedde på Plaza de las Tres Culturas, spanska för de tre kulturernas torg, var en massaker på hundratals studenter den 2 oktober 1968 – tio dagar innan Olympiska spelen invigdes.

Staden[redigera | redigera wikitext]

Tlatelolco låg på en liten ö i Texcocosjön nära Tenochtitlán. Marknaden var stadens zócalo (centrala del). Moderna Tlatelolco införlivades som del i delegaciones (stadsdel) Cuauhtémoc i Mexico City där zócalo heter Plaza de las Tres Culturas.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]