Tommy Seebach

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tommy Seebach, född Tommy Seebach Mortensen, den 14 september 1949, död 31 mars 2003, var en dansk musiker och sångare. Han var på 60-talet med i den danska popgruppen Sir Henry and his Butlers där han spelade orgel och sjöng. Seebach hade sin storhetstid som soloartist under 70- och 80-talen och var Danmarks "schlagerkung".

År 1976 framstod han som en framgångsrik soloartist. Hans hitalbum "Tommygun" släpptes 1977. Samtidigt hade han en efterfrågan som producent på skivbolaget EMI, där han var involverad i projekt för artister som Lecia & Lucienne. Det var vid denna tid som han spelade in och framförde Apache, som har varit med i "Sports Guy" Bill Simmons i sin kolumn på espn.com och hade då över 600.000 visningar på youtube.com.

Seebach avled 2003 i sviterna efter en hjärtinfarkt vid färd till arbetet på nöjesfältet Bakken i Danmark, där han hade varit chef för musikalisk underhållning i flera år. Han sörjdes närmast av hustrun Karen och barnen Nicolai Seebach, Rasmus och Marie. Han hade under många år stora alkoholproblem men lyckades flera gånger att återkomma till musiken.

År 2010 lanserades "Tommy", regissören Samid Saifs dokumentär om Seebach liv. Med många av Seebach privata videor samt klipp från TV och intervjuer med hans änka, barn och kollegor i branschen, dokumenteras hans offentliga framträdanden och privata liv, med fokus både på hans framgångar och hans personliga undergång. Filmen fick fyra stjärnor av sex av tidningarna Politiken, Berlingske Tidende och Ekstra Bladet. Vid en annan ceremoni tilldelade Berlingske Tidende dokumentären sex stjärnor av sex. Dagbladet beskrev det som "... en historia om en konstnär som blev ett offer för den musikaliska genre som han själv hade hjälpt förnya, och som, i stället för att få det breda erkännande han hade längtat efter hela sitt liv, slutade med en status någonstans mellan nationella arvet och kitsch clown ...". Politiken recenserade filmen som "värdig, värt att se och röra", Ekstra Bladet "ett rörande porträtt av en man fångad mellan musik, hans familj och flaskan ".

År 2010 fick sonen Rasmus Seebach en listetta i Sverige med sin "Natteravn".

Seebach deltog åtta gånger Dansk Melodi Grand Prix, Danmarks motsvarighet till Melodifestivalen, med följande bidrag.

  • 1979 - Disco Tango (Musik: Tommy Seebach, Text: Keld Heick)
  • 1980 - Bye-Bye (framfördes av gruppen Lecia og Lucienne. Seebach, Heick)
  • 1981 - Krøller eller ej (duett med Debbie Cameron. Seebach, Heick)
  • 1982 - Hip hurra det min fødselsdag (Musik: Seebach & Vivian Johansen, Text: Heick)
  • 1984 - Pyjamas for 2 (Seebach, Heick)
  • 1985 - Det der jeg altid har sagt (Seebach, Heick)
  • 1987 - Det' Gratis (Seebach, Heick)
  • 1993 - Under stjernerne på himlen (Seebach, Heick)

År 1979, 1981 och 1993 vann bidragen och gick vidare till Eurovision Song Contest.

"Disco Tango" kom på 6:e plats, "Krøller eller ej" kom på 11:e plats medan bidraget "Under stjernerne på himlen" kom på en snopen 22:a-plats, vilket ledde till att Danmark fick stå över från tävlingen 1994.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Under våren 2005 utsågs musikvideon till Tommy Seebachs cover på The Shadows "Apache" av programmet 100 höjdare till världens 98:e roligaste ögonblick.