Toppmurkla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Toppmurkla
Morchella91.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Svampar
Fungi
Stam Sporsäcksvampar
Ascomycota
Klass Pezizomycetes
Ordning Skålsvampar
Pezizales
Familj Morchellaceae
Släkte Morchella
Art Toppmurkla
M. conica
Vetenskapligt namn
§ Morchella conica

Den mykologiska karaktären hos toppmurkla:

Smooth icon.png
hymenium:
slät

Conical cap icon.svg
hatt:
toppig

NA cap icon.svg
skivtyp:
inte tillämpbart

Choice toxicity icon.png
ätlighet:
delikatBare stipe icon.png
fot:
bar

Tan spore print icon.png
sporavtryck:
gräddfärgad

Mycorrhizal ecology icon.png
ekologi:
mykorrhiza

Toppmurkla (Morchella conica) är en svampart i familjen Morchellaceae. Svampen blir normalt 10-25 cm hög. På Naturhistoriska riksmuseet förvaras emellertid ett exemplar som i torkat tillstånd mäter 32,5 cm. Museet uppskattar att det exemplaret var 85 cm högt i färskt tillstånd. Den rekordstora toppmurklan hittades 1920 i Undersåker av W. Berggren.[1]

Toppmurklor växer under våren, mest i månaden maj på blandade platser, men gärna på kalkrik mark. Riklig är den på brunnen mark eller på bark- eller träflisplatser i löv- och barrskog, trädgårdar och kulturmarker. Ibland dyker de upp i rabatter med barkjord. Hattarna kan ha ganska olika utseende, allt ifrån avlånga med topp till nästan runda. Smak och doft är mild och svampen betcknas som läcker i svampböcker. Intresset för toppmurklan som matsvamp har ökat sedan Livsmedelsverket utfärdade nya rekommendationer som innebär att stenmurklan inte längre anses vara säker att äta ens efter avkokning. Toppmurklor behöver normalt inte kokas innan förtäring, men man kan göra det som en extra säkerhetsåtgärd.

En ovanlig svamp som är lik toppmurklan men saknar matvärde (och ej anses giftig) heter vindlad klockmurkla (Ptychoverpa bohemica).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Toppmurkla, Morchella elata, världens största exemplar?”. http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/svampar/toppmurklamorchellaelata.1405.html. Läst 13 april 2016. 

2. Nya Svampboken (2014) av Pelle Holmberg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]