Hoppa till innehållet

Tora Holmberg

Från Wikipedia

Tora Holmberg, född 1967, är en svensk sociolog och från 2015 professor i samma ämne vid Uppsala universitet.

Hon disputerade på avhandlingen Vetenskap på gränsen (2005) som behandlar beteendegenetikens spridning och förklaringar av mänskligt beteende. Hon verkar inom det kultursociologiska fältet, vilket innebär att människors förståelseramar och handlande i vardagen står i fokus för hennes forskning. Holmbergs forskargärning är bred och innefattar vetenskap och teknikstudier (STS), medicinsk sociologi, urban- och bostadsteori, studier av djur-människarelationer, social interaktion, samt studier av avfall och cirkulär ekonomi. Forskningen har publicerats i fyra böcker och mer än 40 refereegranskade artiklar och bokkapitel. Hon har även författat populärvetenskapliga rapporter, och många debattartiklar, populärvetenskapliga artiklar och bloggar.

Tora Holmberg har erhållit ett stort antal forskningsanslag från bland andra Vetenskapsrådet, Riksbankens jubileumsfond, COST, Mistra och Formas. Hon är grundare till the Cultural Matters Group, the Humanimal Studies Group och forskargruppen Waste Values. 2007 mottog hon Katrin Fridjonsdottirs pris i kunskapssociologi av Uppsala Universitet och samma år Sveriges sociologförbunds Segerstedtpris.

Tora Holmberg var ordförande för Sveriges sociologförbund 2016-2018.

Hon var prodekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-2020 och är sedan 2020 vicerektor för vetenskapsområdet humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala universitet. I den rollen driver hon frågor om akademisk frihet samt forskning och utbildning för hållbar utveckling.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]