Torun Börtz

Från Wikipedia
Torun Börtz
Porträttfoto av Torun Börtz
FöddTorun Barbro Elisabeth Nydahl
30 mars 1967 (57 år)
Malmö
Yrke/uppdragJournalist, författare, fotograf
Webbplats
torunbortz.com

Torun Barbro Elisabeth Börtz, född Nydahl den 30 mars 1967 i Malmö, är en svensk journalist, författare och fotograf.

Journalist[redigera | redigera wikitext]

År 1989 avlade Börtz examen vid Journalisthögskolan i Stockholm. Hon har även avlad filosofie kandidat-examen i franska och litteraturvetenskap och har även studerat litteraturvetenskap vid Université Sorbonne-Nouvelle i Paris.

Börtz har arbetat för flera svenska medier, bland annat Göteborgs-Posten, Ystads Allehanda, Ekot och TT Nyhetsbyrån.

Åren 1999–2010 arbetade Börtz som stringer för TT i Paris och bevakade Frankrike för nyhetsbyråns räkning. Hon medarbetade under samma tid som frilans för bland annat Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Femina och Sveriges Radio. Sedan 2010 är Börtz åter bosatt i Skåne och arbetar som frilansande skribent och fotograf.

Författare[redigera | redigera wikitext]

Som författare debuterade Börtz 2007 med reportageboken Betongen brinner: om utanförskap i upploppens Frankrike.[1] Boken är en grundlig genomgång av bakgrunden till de upplopp som hösten 2005 skakade flera franska förorter.

Torun Börtz har publicerat ytterligare två böcker med franskt tema. I kåserisamlingen Man kallar mig Miss France[2] beskriver hon med humor och självdistans sin egen tillvaro som utrikeskorrespondent och ensamstående småbarnsmamma. I debutromanen När sista dörren stängts[3] återkommer Börtz till utanförskapsproblematiken; den här gången med bostadsbrist och hemlöshet som utgångspunkt.

Fotograf[redigera | redigera wikitext]

Torun Börtz har även utgivit två fotoböcker. Också ett ställe[4] är en bildberättelse om vardagen i ett litet skånskt samhälle. I Garaget Live[5] berättar Börtz i text och bild historien om hur en gammal bilhall i skånska Hammenhög kom att bli en av Sveriges hetaste livescener.

Som fotograf har hon också deltagit i bland annat den jurybedömda Höstsalongen på Fotografiska i Stockholm 2017.[6] År 2018 utsågs Börtz också att delta i Dokumentärfotosalongen[7]Arbetets museum i Norrköping.

Som fotograf är Torun Börtz representerad i Simrishamns kommuns konstsamling.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]