Hoppa till innehållet

Toulousekorv

Från Wikipedia
Toulousekorv
Saucisse de Toulouse.jpg
LandFrankrike Frankrike
StadToulouse
UrsprungOccitanien
HuvudinnehållFläskkött, sidfläsk, salt och peppar.
MatsortCharkuterivara
Serveras somHuvudrätt, ingrediens, tillbehör

Toulousekorv (franska: saucisse de Toulouse) är en specialitet från Toulouse i sydvästra Frankrike. Den såldes på marknader i Toulouse redan på 1700-talet.

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

En äkta toulousekorv är tillverkad av 75% grovmalet, magert fläskkött, 15% sidfläsk, salt och peppar. Den innehåller inget vatten, inga konserveringsmedel, färgämnen eller andra tillsatser. Korven är stoppad i naturligt fjälster och har en diameter på omkring tre centimeter. Färgen är karakteristiskt rödaktig. Den färska korven säljs antingen i långa, oklippta spiraler eller som avklippta bitar med en längd runt 12–15 centimeter.

Namnskydd[redigera | redigera wikitext]

Toulousekorven är inte namnskyddad och därför kan ingredienserna variera för korvar som säljs under namnet toulousekorv. Produkten är sedan 1992 Label rouge-märkt, vilken är en fransk kvalitetsmärkning.

Tillagning och servering[redigera | redigera wikitext]

Korven serveras stekt, grillad, eller konfiterad. Den är en viktig komponent i den långkokta, sydvästfranska gryträtten cassoulet, som traditionellt tillagas i ett lerkärl och där bönor och kött är andra huvudingredienser. Toulousekorv är också ett vanligt tillbehör till surkålsrätten choucroute garnie.

Källor[redigera | redigera wikitext]