Trafikplats Ljungarum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trafikplats Ljungarum från den fria karttjänsten Openstreetmaps.
Historiskt flygfoto över trafikplatsen några år efter dess öppnande. Bilden är tagen på 1970-talet.

Trafikplats Ljungarumm avfartsnummer Avfart - gul.svg9 - gul.svg5 - gul.svgHöger - gul.svg, är en stor trafikplats i Jönköping där E4-trafikanter måste svänga av för att inte hamna på riksväg 40 eller i centrala Jönköping. E4 från Stockholm kommer till Ljungarum österifrån, medan E4 från Helsingborg kommer söderifrån. Riksväg 40 från Göteborg är den västliga anslutningen och i norr är det lokalväg.

E4 är motorväg i båda riktningarna. Den anslutande lokalvägen är inte längre motorväg, från 2007 men den var det en kort sträcka innan dess. Riksväg 40 är motorväg på den anslutande sträckan genom stadsdelen Haga (1,5 km) (från och med 2007).

Trafikplats Ljungarum var fram till 2007 en trafikplats av klöverbladstyp, i princip en motorvägskorsning. Till skillnad från brukligt mynnar klöverbladskurvorna direkt på motorvägen. Trafiken ur en klöverbladskurva ska då korsa trafiken som ska in i nästa klöverbladskurva, samtidigt som trafiken rakt fram också påverkar. Den ökande trafikmängden har skapat problem i och med detta. Den har blivit ombyggd under 2007 (på det billigaste sättet) så att de som ska från Helsingborg mot Göteborg/Mariestad får svänga i en rondell i norra delen av trafikplatsen. Motsvarande klöverblad har tagits bort. Då fick E4 söderut fri väg till sitt klöverblad. Det fanns planer på en egen ramp för E4 söderut genom trafikplatsen i så kallad malteserkorsstil. Det var dock mycket dyrare.