Trekantsspindel

Från Wikipedia
Trekantsspindel
Trekantsspindel, hona.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljKrusnätsspindlar
Uloboridae
SläkteHyptiotes
ArtTrekantsspindel
H. paradoxus
Vetenskapligt namn
§ Hyptiotes paradoxus
AuktorC.L. Koch, 1834
Hitta fler artiklar om djur med

Trekantsspindel (Hyptiotes paradoxus) är en spindel som tillhör familjen krusnätsspindlar och lever i barrskogar. Arten blir 4–6 millimeter lång och bygger trekantiga fångstnät mellan trädgrenar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Trekantsspindeln blir 4–6 millimeter lång och är kompakt byggd, bakkroppen och framkroppen är ganska breda och benen korta och kraftiga. Honan har påfallande högt välvd bakkropp, hanen som är något mindre än honan är slankare. Spindeln är den enda naturligt förekommande spindeln i Sverige som saknar gift.

Det trekantiga fångstnätet är vertikalt utspänt. I den breda änden av nätet utgår från hörnen stödtrådar som är fästade vid en trädgren. Från den spetsiga änden på nätet går en signaltråd som spindeln håller i med sina främre ben. En tråd från spindelns spinnvårtor, som den även håller i med bakbenen, förankrar den vid en annan gren.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer trekantsspindeln från Skåne till Uppland. Den är vanligast på gran, men kan även påträffas på andra barrträd.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Trekantsspindelns strategi för att övermanna byten är att svepa in dem i silke. Det trekantiga fångstnätet fungerar som en fälla. När ett byte flyger mot nätets fångsttrådar uppfattar spindeln detta genom signaltråden och förlänger tråden från spinnvårtorna som förankrar den i trädgrenen. Detta får till effekt att nätet slaknar och faller ihop över bytet som trasslar in sig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sollfors, S. Hyptiotes paradoxus- the Triangle Spider http://www.youtube.com/watch?v=wgfj_EXpSok