Triad (organisation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Triad (förenklad kinesiska: 三合会; traditionell kinesiska: 三合會) är en typ av brottssyndikat baserade i Hongkong, men de finns även i Fastlandskina, Macao, och Chinatowns runt om i världen.

Huvudsakliga inkomster kommer från narkotikahandel, penningtvätt, dobbel, koppleri och beskyddarverksamhet. En del av inkomsterna kommer också från piratkopiering av DVD-skivor, CD-skivor och andra produkter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Triaderna började som en motståndsgrupp mot Qingdynastin runt år 1760; denna gruppering kallades för Tiandihui (Föreningen Himmel och Jord), med målsättningen att störta Qingdynastin och återinföra Mingdynastin. I takt med att Tiandihui växte så bildades olika grenar, ett av många namn var "tre harmoniernas förening" som refererar till harmonin mellan himlen, jorden och människan. Namnet triaderna myntades av britterna under deras styre av Hongkong baserat på just de "tre harmoniernas förening".

Efter det att kommunistpartiet tog över makten i Kina 1949 flyttade triaderna i Fastlandskina till Hongkong.

Idag finns det 57 triadgrupperingar i Hongkong, de minsta har runt 50 medlemmar till de största som består av uppåt 2.000.000 medlemmar. De mest kända är Sun Yee On, Wo Shing Wo, 14K, Soi Fong, United Bamboo Gang och Dai Bao.[källa behövs]Triader i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Triad på engelska Wikipedia