Trimning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För hundens pälsvård, se Trimning (hundvård).

Trimning, av trimma, i betydelsen justera och därigenom få att fungera effektivare särskilt avseende maskiner och motorer.

Motorer[redigera | redigera wikitext]

Trimning av en motor innebär att man förändrar motorns funktion så att fordonet går att köra i en högre hastighet och bli starkare än vad den är typgodkänd för. Vanligtvis avses mopeder. Även segel på en segelbåt, värmepannor, med mera kan trimmas för att få ut en högre effekt. I Sverige är det olagligt att manipulera ett motordrivet fordon som överskrider den maximalt tillåtna maxeffekten fordonet är registrerad att generera. Även om du inte aktivt framför fordonet kan du bli tagen av polisen för att ha framfört fordonet och sedan råkat ut för en olycka, detta var fallet i en olycka där en bil oaktsamt körde på en mopedförare i Åkersberga, mars 2021, varpå mopedföraren var den som råkade illa ut då polisen valde att prioritera mopedens motoreffekt istället för bilförarens brottsgärning.

En variant är chiptrimning då mjukvaran i elektroniska styrsystemen ändras genom olika "mappar", då vissa bilar kan från fabrik få antingen en effekt- eller en hastighetsbegränsning.

En annan form av trimning är att ge motorn en bättre finjusterad bränsle- och luftblandning för att få en effektivare förbränning samt att ändra tiderna på spridarna och det kallas "mappning"

Flygning[redigera | redigera wikitext]

Inom flyget avser trimning den procedur genom vilken piloten kan finjustera roderinställningarna för att uppnå aerodynamisk balans och därmed minska påfrestningarna på styrreglagen. Vid trimningen strävar man efter att krafterna i styrreglagen (spaken) skall bli så små som möjligt. Därmed avlastas även länkage och vajrar till rodren. Eftersom planet blir aerodynamiskt stabilt blir det mindre arbetskrävande för piloten att hålla rätt höjd och fart,[1] och därmed får piloten mer kapacitet över att utföra andra uppgifter. Istället kan piloten ägna tid åt att till exempel orientera sig, kommunicera med trafikledning, spana efter annan trafik eller gå igenom checklistor till exempel i ett nödläge.

Den aerodynamiska stabiliteten påverkas av faktorer som bland annat fart, stigning/sjunk, motoreffekt, flygvikt och tyngdpunkt. För varje kombination av dessa faktorer får man söka ett läge på trimrodret som ger balans. Trimning kan ske i de flesta faser av flygningen, stigning, planflykt, plané och glidflykt.

På de flesta allmänflygplan finns det trimroder i höjdrodret (loopingplanet), medan det på mer avancerade plan även kan finnas trimroder för skevroder (rollplanet) och sidorodret (girplanet). På de mer avancerade flygplansmodellerna justeras i många fall trimningen genom att stabilisatorerna vinklas om.

Referenser[redigera | redigera wikitext]