Trollbunden (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trollbunden
FörfattareMargit Sandemo
OriginaltitelTrollbunden
OriginalspråkSvenska
LandNorge Norge
Utgivningsår1982
Del i serie
Del1
Efterföljs avHäxjakten

Trollbunden (Trollbundet), som utkom 1982, är den första delen i Margit Sandemos bokserie Sagan om Isfolket.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken utspelar sig på 1500-talet i Trondheim i Norge och börjar med att Silje Angrimsdotter går ensam på Trondheims gator efter att hennes familj dött i pesten. Hon finner en liten flicka gråtande vid sin mammas döda kropp och ett spädbarn som blivit utlagt i skogen för att dö, som hon tar hand om. Hon kallar den lilla för Dag och flickan för Sol. I skogen vid en avrättningsplats träffar hon på Tengel av Isfolket, en man som ser ut att vara hälften människa, hälften odjur. Han ber henne att rädda en man kallad Hemming Fogdedråparen. Silje lyckas få vakterna att släppa honom och som tack fann Tengel en plats till Silje att bo. Men allt för snart märker Silje att hon dras till de båda männen hon mött. Efter en tid måste hon fly från gården där hon fick bostad för att fogdarna fick reda på att de hade kontakt och alla trodde att Tengel var hin onde själv. Så hon flyr tillsammans med Tengel. Senare kallad Tengel den Gode, till hans hem, Isfolkets dal. När hon kommit till Isfolkets dal, som ligger långt uppe bland fjällen fick hon höra legenden om Tengels släkt. Den berättar:

"Långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan, vandrade Tengel den onde ut i ödemarken för att sälja sin själ till satan. Han blev stamfader till Isfolket. Tengel lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken skulle vara de kattgula ögonen, och de skulle besitta trolldomskrafter. Och en gång skulle det födas en, som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat. Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans ätt."

När Silje kommit upp till dalen så blir hon förälskad i den mystiske Tengel den gode. De får ett barn tillsammans som höll på att ta livet av Silje när det föddes. Det döptes till Liv Hanna. Hanna var den häxa som hjälpt Silje vid födelsen. Hon var den fulaste och ondaste häxa som bodde i Isfolkets dal. Många dramatiska ting händer i dalen men den mest tragiska av alla var när fogdarna lyckades ta sig in i dalen och tända eld på alla hus. Tengel och Silje och deras lilla familj ger sig av över fjället där ingen någonsin har tagit sig ut eller in till Isfolkets dal. När de har flytt från dalen bosätter sig familjen i en gammal koja som Tengel kände till. Silje tar sig in i staden och letar efter deras enda räddning, en kvinna vars initialer stod på en vacker sjal som Dag hade på sig natten han blev funnen av Silje, Charlotte Meiden. Silje hittar henne och när Charlotte får reda på att hennes son Dag fortfarande lever låter hon Silje, Tengel, Sol, Dag och deras biologiska dotter Liv flytta in i ett gods på gården av en herrgård som Charlottes mor ägde.