Margit Sandemo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Margit Sandemo
Margit Sandemo vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg år 2005.
Margit Sandemo vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg år 2005.
Född24 mars 1924 (94 år)
Lena, Norge
YrkeFörfattare
SpråkSvenska
Verksam1978–

Margit Sandemo, född 23 april 1924Lena i Østre Totens kommun, är en norsk-svensk författare som är mest känd för sin bästsäljande romanserie Sagan om Isfolket. Hennes böcker innehåller starka kvinnliga karaktärer och även ofta övernaturliga och romantiska inslag.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sandemos mor hette Elsa Reuterskiöld och hennes mormor tillhörde den grevliga ätten Oxenstierna af Korsholm och Wasa. Sandemo far, som var norrman, hette Anders Underdal, enligt en obekräftad släktsägen var han utomäktenskaplig son till Bjørnstjerne Bjørnson. De fick fem barn, varav Margit var det andra, då hon föddes 1924. Hennes föräldrar skilde sig när hon var 6 år, och modern flyttade då tillbaka till Sverige och tog barnen med sig, varför Sandemo huvudsakligen är uppväxt i Sverige. Hon växlade mellan dessa två länder och lärde sig på så vis båda språken, men alla hennes böcker skrivs på svenska. Hon hade en på många sätt svår barndom, och utsattes bland annat för sexuella övergrepp.[1] Eftersom hon sade sig vara synsk blev hon intagen för vård.[1] 1945 reste Sandemo till Valdres där familjen ägde en fjällstuga. Där träffade hon norrmannen Asbjørn Sandemo som hon gifte sig med i mars 1946. Hon fick tre barn, Henrik, Tove och Björn.

Margit Sandemo började inte skriva förrän vid 40 års ålder.[1] Hon har hävdat att hon redan då hade 30 böcker klara i huvudet. 1964 skickade hon in sin första roman till ett förlag men där sade man att man hellre ville ha hennes böcker som en följetong i en veckotidning. Den första boken hette Vredens natt.

Den kanske viktigaste händelsen i hennes karriär var då förlagschefen för Bladkompaniet frågade om hon kunde skriva en släktserie. Margit Sandemo vägrade i två år. Men 1980 började hon skriva den första boken i serien Sagan om Isfolket. Sandemo säger att det var som om någon annan som talade genom henne när hon skrev dessa böcker, som om någon ville få fram något och gick genom henne. Serien omfattade i slutändan 47 böcker,[1] trots att den var upplagd för endast sex stycken.

Efter två fristående böcker kom nästa stora serie, kallad Häxmästaren och efter den kom Legenden om Ljusets rike. Alla de tre serierna bildar en lång serietrilogi på 82 böcker. Legenden om Ljusets rike är en blandning av Sagan om Isfolket och Häxmästaren, där personer från båda böckerna möts. Sandemo har även skrivit tre serier till som heter De svarta riddarna, Blåljus och Trollrunor.

1999 blev Margit Sandemo änka. Samma år hade hon skrivit sin 105:e bok inom loppet av 19 år. Hon åkte till Spanien för semester, men kunde inte hålla sig borta från skrivandet utan började skriva igen efter två dagar. Vid detta tillfälle tillkom De svarta riddarna.

Margit Sandemo har även skrivit en mängd fristående böcker som inte hör ihop med någon serie, men som med ett gemensamt namn marknadsförs som Sandemo-serien. Hennes böcker har sålts i 37 miljoner exemplar[1] där Sagan om Isfolket står för 25 miljoner. Man har 16 gånger försökt att göra en tv-serie eller film av Sagan om Isfolket och Häxmästaren. Anledningen till det är väl främst att böckerna inte fanns på engelska. 2007 skrev Aftenposten att serien om Isfolket kommer att översättas till engelska.[2] Båda bokserierna har dessutom gått som musikal i Norge.

Margit Sandemo är bosatt i Skillinge.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Serier[redigera | redigera wikitext]

Fristående romaner[redigera | redigera wikitext]

Faktaböcker[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] ”Margit Sandemo – Sagornas drottning” (på sv-SE). Tidningen Skriva. http://www.google.com/+tidningenskriva. http://tidningenskriva.se/nyheter/2015/12/margit-sandemo-sagornas-drottning/. Läst 11 december 2015. 
  2. ^ Aftenposten.no Arkiverad 8 januari 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]