Trollegater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En av de innersta Trollegatergrottorna. På väggen och i taket kryper källarspindlar.
Sprickbildningen vid Trollegater.

Trollegater är ett naturreservat 8 km väster om Rimforsa i Kinda kommun, Östergötland. I reservatet finns grillhus, informationsskyltar, dass och vandringsled. Östgötaleden passerar förbi Trollegater. Området ligger omgivet av barrskog och är skyddat för sina unika urbergsgrottor. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen Östergötland.

Grottor[redigera | redigera wikitext]

I Trollegater finns ett antal urbergsgrottor. Den längsta är en U-formad gång med en totallängd på drygt 140 meter (inklusive sidogångar) och ett djup på drygt 5 meter. Utöver den finns ytterligare ett antal grottor av olika längd och djup, sex av dem brukar anses möjliga att besöka för allmänheten.

Trollegatergrottorna, vilka tillhör Sveriges största urbergsgrottor, har i likhet med den 8 km västerut belägna Solltorpsgrottan bildats genom att berget spruckit av spänningar i samband med att inlandsisen drog sig tillbaka.

Enligt folksägnen från förr bodde det troll i den största av grottorna.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Länsstyrelsen om Trollegater. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 22 maj 2010. https://web.archive.org/web/20100522084039/http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/amnen/naturvard/skyddadnatur/Naturreservat/Kinda/Trollegater. Läst 3 januari 2010.